Насловна Друштво Гламочић тврди: Неће бити гајења ГМО – Закон дозвољава генетску модификацију...

Гламочић тврди: Неће бити гајења ГМО – Закон дозвољава генетску модификацију до 0,9 одсто

0
ПОДИЈЕЛИ

dragan glamocic

Министар пољопривреде Драган Гламочић, је уочи данашњег засиједања Одбора за пољопривреду Скупштине Србије, поручио да нема разлога за страх јавности која је у последње вријеме заокупљена овом темом, додајући, да постојећи закон који регулише област ГМО, није безбедан за грађане Србије и да га треба мијењати.

,,Закон дозвољава генетску модификацију до 0,9 одсто, а не наглашава да те промене морају бити одобрене. То отвара простор за улаз модификација које су чак експерименталне природе“, рекао је Гламочић новинарима.

Он је истакао да генетски модификоване хране за исхрану људи нема у нашој земљи, и додао да ,,месо које се годинама увози у Србију није генетски модификовано, већ да потиче од животиња храњених генетски модификованом сојином сачмом„. Такво месо, нагласио је служи за исхрану у цијелом свијету.

Србија без ГМО

,,Грађани имају моћ„, група грађана која се залаже за Србију без ГМО организоваће у сриједу протест испред Скупштине.

Како наводе у свом саопштењу, Србија има Закон из 2009. године која не дозвољава ни гајење ни промет такве хране, а тај закон треба доследно да се спроводи како би грађани били безбједни.

Како је ГМО храна прешла царину

,,Грађани имају моћ“ се питају како прехрамбени производи који садрже ГМО уопште могу да прођу царину и дођу у продавнице када је то законом забрањено, и да ли ће неко одговарати јер је кршио Закон о ГМО увозом и продајом тих производа и илегалног ГМ сјемена.

Та организација предлаже да се умјесто измјене закона, у сврху безбједности грађана појача царинска и контрола у продавницама како таквих производа не би било, и да се унаприједе капацитети Фитосанитарне инспекције која је тренутно одговорна за тражење илегалних ГМ усева и семена.

Декларација против ГМО

Како се наводи, 83 одсто грађана Србије изјаснило се против гајења и промета ГМО, а преко 80 општина у којима живи преко четири милиона грађана, донијело је Декларацију против ГМО, којом су прогласиле своје територије за зоне слободне од ГМО, а декларација ће бити разматрана и у Крагујевцу, Новом Кнежевцу, Србобрану.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here