Насловна Политика Гламочић: Неће моћи да се увози ГМО храна

Гламочић: Неће моћи да се увози ГМО храна

0
ПОДИЈЕЛИ

eko-Glamocic

Док сам ја на челу Министарства пољопривреде Србија неће дозволити гајење генетски модификованих биљака у нашој земљи, нити ће дозволити увоз ГМО производа за исхрану људи. Ово је у петак у Чачку, пре почетка седнице Одбора за пољопривреду, водопривреду и шумарство Скупштине Србије рекао министар Драган Гламочић.
Министар је додао да актуелни Закон о ГМО није безбедан по људе, те га зато треба мењати.

Постојећи Закон дозвољава генетску модификацију до 0,9 процената, а не наглашава да те промене морају бити одобрене. То отвара простор за улаз модификација које су чак експерименталне природе. Генетски модификоване хране за исхрану људи нема у Србији и нема разлога за заплашеност јавности, која је у последње време заокупљена овом темом – казао је Гламочић.

На питање новинара откуда у Србији месо које је генетски модификовано, министар Гламочић је рекао да месо које се годинама увози у нашу земљу није генетски модификовано, већ потиче од животиња храњених генетски модификованом сојином сачмом. Такво месо, додао је он, користи се за исхрану у читавом свету.

Председник Одбора за пољопривреду Скупштине Србије Александар Сенић нагласио је да ће се у наредном периоду разматрати шта је све неопходно променити у законској регулативи, како би се стекли услови за прикључење ЕУ и СТО.

ПРОТЕСТ

Министра Гламочића пред градском управом у Чачку дочекало је педесетак грађана који су протестовали против увоза ГМ производа. Организатор протеста је Покрет Двери, чији су лидери поручили властима у Србији да ће се свим средствима борити против тровања људи.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here