Насловна Друштво Гламоч: Служен парастос побијеним Србима на локацији „Камен“

Гламоч: Служен парастос побијеним Србима на локацији „Камен“

2
ПОДИЈЕЛИ

У Гламочу је данас служен парастос, прислужене свијеће и положено цвијеће на спомен-плочу на локацији масовне гробнице „Камен“, из које су у јулу 1996. године ексхумирани посмртни остаци 108 српских бораца и цивила.

Злочине над српским војницима и цивилима на овом локалитету починили су припадници Хрватске војске и ХВО-а 1995. године, те муслиманске војне снаге.

Замјеник предсједника Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Вељко Лазић рекао је Срни да шест од 108 тијела страдалника до данас није идентификовано.

Он је истакао да још нико није процесуиран, ни осуђен за овај злочин.
„Нећемо одустати од процесуирања одговорних за злочин почињен на овом локалитету“, поручио је Лазић.

Према његовим ријечима, на подручју Гламоча још има масовних гробница, које нису истражене и није извршена ексхумација.

„Надамо се да ће једног дана и то бити. Још имамо 1.060 тијела српских цивила и око 600 тијела српских бораца, које тражимо у Републици Српској“, каже Лазић.

Обиљежавању Дана ексхумације присуствовали су представници општине Гламоч, породица несталих из Републике Српске, Српске православне цркве, те многобројни становници Гламоча и околних насеља.

У љето 1995. године у нападу хрватских снага на подручје Гламоча убијен је велики број војника и цивила српске националности, а годину дана касније, 16. јула, из масовне гробнице „Камен“ ексхумирана су тијела 108 војника и цивила.

То је само једна од масовних гробница која је откривена на подручју Гламоча.

Злочине су починили припадници Седме гардијске бригаде Хрватске војске под командом Ивана Корада, а злочин за који још нико није одговарао, био је увод у злочине почињене у хрватској војно-полицијској акцији „Олуја“.

Спомен-плоча за жртве масовне гробнице откривена је 25. јула 2011. године. 

СРНА, РТРС

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Svi pričaju o Srbima na „Kosovu“, o Srbima u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, rjeđe o Srbima u Makedoniji i Albaniji, ali niko ne govori o Srbima na području Federacije BiH koji su u užasnom položaju, iako su formalno tamo konstitutivni narod! Čak i nakon jezivih zločina, etničkog čišćenja, progona i zlostavljanja, Srbi su još uvijek većinsko stanovništvo u dijelu Federacije BiH pod hrvatskom (Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo) ili bošnjačkom kontrolom (Bosanski Petrovac, dio Bosanske Krupe, Sanskog Mosta), iako tamo žive u neljudskim uslovima i lišeni su svih prava!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here