Насловна Друштво Генетички модификована прича о ГМО

Генетички модификована прича о ГМО

0
ПОДИЈЕЛИ

Aleksandar Senic

Тема о генетички модификованој храни у Србији не јењава, тако да се и данас расправља о Закону за ГМО.  Док неки тврде да закон дозвољава да се производи , и да у Србији већ постоји храна генетички модификованог поријекла и месо животиња које су храњене генетички модификованом храном, Одбор је данас опет Засиједао.

Александар Сенић, предсједник Одбора изјавио је да не треба дозволити производњу генетски модификованих организама и промет сјемена и додао је да је постојећи закон који се односи на ГМО недовољно безбједан за грађане и мора се промијенити.

ГМО за људе неће бити дозвољен осим за стоку?

,,Гајење ГМО ће бити у потпуности забрањено у Србији, а промет хране за људску исхрану неће бити дозвољен, осим за стоку. Месо које ће бити произведено од животиња храњених ГМО ће бити јасно означено, тако да купци неће бити у заблуди као што су сада“, изјавио је Сенић.

Закон дозвољава генетску модификацију до 0,9 одсто.

Он је у том контексту подсјетио да месо животиња храњених ГМО из увоза сада није јасно обиљежено.

Како каже Сенић за Танјуг, посланици су сагласни да се треба бринути о здрављу грађана иако се компаније које се баве ГМО производњом ограђују да није доказана штетност ових производа.

,,Сви чланови одбора и, при томе, посланици у парламенту подржаће закон који ће забранити гајење ГМО и промет робе која служи за исхрану људи, док ће бити дозвољена трговина оном (робом) која се користи за сточну исхрану“, нагласио је Сенић.

Сенић истиче да у Скупштини Србије не постоји ГМО лоби, али и да ће закон бити у потпуности усаглашен са директивама ЕУ и уредбама које прописује СТО.

Подсјетимо, јуче је Министар пољопривреде Драган Гламочић, истакао да нема разлога за страх јавности која је у последње вријеме заокупљена овом темом, додајући, да постојећи закон који регулише област ГМО, није безбедан за грађане Србије и да га треба мијењати.

Али исто тако је рекао да ,,Закон дозвољава генетску модификацију до 0,9 одсто, а не наглашава да те промене морају бити одобрене. То отвара простор за улаз модификација које су чак експерименталне природе“, рекао је Гламочић новинарима.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here