Насловна Политика Генерални штрајк против оштрих мера штедње у Грчкој

Генерални штрајк против оштрих мера штедње у Грчкој

0
ПОДИЈЕЛИ

atina-demonstracijeУ Грчкој ће данас започети 24-часовни генерални штрајк против оштрих мера штедње на позив два највећа грчка синдиката приватног и јавног сектора, ГСЕЕ и АДЕДY. Штрајком су обухваћене јавне службе, болнице, банке, школе, аеродроми, луке, општинске службе, пренела је агенција Ројтерс.

Синдикати траже поновно успостављање закона о раду и колективне уговоре о раду, обуставу пореза на имовину, смањење пореза, доношење мера за ублажавање незапослености и обуставу приватизације јавних агенција и предузећа. Штрајк се одржава дан пошто су чланови „тројке“, коју чине представници Европске комисије, Европске централне банке и Медјународног монетарног фонда, започели у Атини нову рунду разговора са члановима грчке владе.

  • Запослени, пензионери и незапослени пролазе кроз ноћну мору без краја – наведено је у саопштењу лучких радника.

У саопштењу је истакнуто да „грчка влада и тројка уништавају земљу“. Контролори ваздушног саобраћаја рекли су да ће обуставити рад данас између 10 и 13 сати по локалном времену. Касније у току дана очекује се протест на хиљаде људи на атинском централном тргу Синтагма и испред парламента, где су се демонстранти и полиција раније често сукобљавали.

  • Уједињени можемо их зауставити, можемо их срушити – навео је синдикат АДЕДY у саопштењу уочи штрајка.

Грчка је већ шесту годину у рецесији због чега је принуђена да примењује оштре мере штедње које су „исцедиле“ домаћинства, а стопа незапослености је прешла 27 одсто.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here