Насловна Политика Генерал САД: НАТО не може да одбрани Балтик од Руса

Генерал САД: НАТО не може да одбрани Балтик од Руса

1
ПОДИЈЕЛИ

НАТО тренутно није у стању да одбрани балтичке земље у случају да дође до руске инвазије, изјавио је један од команданата војске САД у Европи Бен Хоџис.

„Истина је да би Русија могла брже да окупира балтичке земље него што би НАТО могао да их одбрани“, рекао је Хоџис за ново издање немачког недељника Цајт (Дие Зеит), у јеку војних вежби НАТО-а у Пољској.

Вежбе под називом „Анаконда-16“ почеле су 6. јуна и у њима учествује 31.000 војника из Пољске, САД и још 17 чланица НАТО-а, као и пет партнерских земаља.

Та операција одвија се уочи самита НАТО-а у Варшави, заказаног за 8. и 9. јул, на којем ће се расправљати о појачању присуства снага Алијансе у централној и источној Европи.

Према Хоџисовим речима, вежбе су заправо маневри пољских, а не снага НАТО-а, и не представљају претњу Москви.

НАТО је донео одлуку о појачаном присуству својих трупа у централној и источној Европи, на иницијативу Пољске и балтичких земаља, које траже безбедносне гаранције од могућих акција Русије.

Алијанса ће 2017. године по принципу ротације распоредити четири батаљона у Пољској, Летонији, Литванији и Естонији, а ту одлуку званично ће одобрити лидери земаља чланица на предстојећем самиту у Варшави.

С друге стране, САД ће идуће године у источној Европи стационирати још једну бригаду и распоредити додатну војну опрему.

ПОДИЈЕЛИ

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here