Насловна Политика Генерал НАТО-а: Русија није претња

Генерал НАТО-а: Русија није претња

0
ПОДИЈЕЛИ

НАТО је започео невиђено повећавање трупа у Источној Европи, посебно се фокусирајући на балтички регион, стално наводећи као разлог „руску агресију“. Али један генерал НАТО-а сматра да Запад нема разлога да верује да Москва има било какву намеру да нападне своје суседе. Столтенгбер врши притисак на земље-чланице да уложе више новца у одбрану.

Прошлог уторка НАТО је одлучио да размести четири мултинационална батаљона која би служила у Литванији, Летонији, Естонији и Пољској по принципу ротације. Према речима генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, ове трупе су потребне да би показале да ће пакт наставити да штити и брани све савезнице од било какве претње из било ког правца.

Док НАТО наставља да јавно оптужује Русију за агресију, неки су изразили забринутост да би пакт могао да размотри још веће повећавање.

Али, генерал Петер Павел, председавајући војног комитета НАТО-а, уверио је новинаре да неће бити потребне додатне трупе, пошто Русија заправо не представља претњу.

„Циљ НАТО-а није да створи војну баријеру против руске агресије широког обима, јер таква агресија није на дневном реду и ниједна процена обавештајних служби не упућује на то.“

Уколико НАТО не верује да Русија представља претњу зашто су потребна размештања трупа?

Као што Џејсон Диц истиче у свом тексту за Антивор, Павелов коментар је у супротности са његовим колегама у пакту.

„То је управо супротно од онога што сматрају многи амерички команданти, али генерал Павел инсистира да је размештање у Балтику ’политичко‘, а не војно питање и да не би требало разматрати даљу ескалацију“, наводи Диц.

Политички притисак могао би да буде једно објашњење, али друго би могле да буду финансије. Више трупа значи више новца и Столтенберг врши притисак на земље-чланице да уложе више новца у одбрану.

„Први пут након много година 2015. г. примећено је мало повећање потрошње за одбрану међу европским савезницама и Канаде“, изјавио је Столтенберг почетком месеца.

Сједињене Америчке Државе тренутно покривају око 75 одсто буџета НАТО-а, у односу на 50 одсто 2001. године.

„Тамо где би требало да буде консензус дешава се жестока расправа иза затворених врата“, наводи немачки часопис „Фокус онлајн“.

Према неким дипломатама, Американци тешко успевају да натерају европске земље да појачају НАТО трупе на истоку“.

Позивање на руску бабарогу је стандардно средство за многе западне заговорнике рата које је и дан-данас употребљиво, посебно када је у питању профит.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here