Насловна Политика Генерал Данфорд: Руси су нам претња, понашају се алармантно

Генерал Данфорд: Руси су нам претња, понашају се алармантно

0
ПОДИЈЕЛИ

Русија представља највећу претњу националној безбедности САД и њено понашање је ништа мање него алармантно.sad-rusija

То је изјавио командант америчке морнаричке пешадије, генерал Џозеф Данфорд, иступајући пред комитетом за оружане снаге америчког Сената, јавио је Ројтерс.

Данфорд је кандидат америчког председника Барака Обаме за Команданта здруженог комитета начелника штабова оружаних снага САД, који треба да буде потврђен у Сенату.

„Уколико желите да разговарате о држави која може да представља егзистенцијалну претњу САД, морам да укажем на Русију. А ако погледате њено понашање, оно је ништа мање него алармантно“, казао је амерички генерал, подфсећајући да Русија има нуклеарно оружје, преноси британска агенција.

Руске агенције наводе Данфордову изјаву да САД и НАТО треба да разраде систем одвраћања „руске хипер-претње“ у 21. веку.

„Потребан нам је нови модел понашања, како бисмо одговорили на поступање Русије“, казао је он, додајући да претња укључује „политичке инструменте, употребу специјалних врста наоружања и тактика, као и подршку сепаратистима“.

РИА Новости наводи да је Данфорд одговарао на питање сенатора Роџера Викера, који је поступање Русије у Грузији и Украјини назвао агресијом и изразио забринутост што „руски званичници разматрају легалност добијања независности Литваније, Летоније и Естоније“, где је много рускојезичног становништва.

ТАСС наводи да се амерички генерал заложио за слање противтенковског оружја Кијеву.

Руска агенција подсећа на недавну сличну изјаву Ројтерсу челнице америчког војног ваздухопловства Дебре Ли Џејмс да је „Русија највећа претња“ и да САД реагују на „забрињавајуће потезе“ Русије повећањем сопственог војног присуства у Европи и наставља размештање авиона „Ф-16“.

Шеф руске дипломатије раније данас је коментаришући изјаву Џејмсове рекао да је Москва „већ навикла“ да представници војске САД редовно дају изјаве које обично дају политичари.

„Наравно, забринути смо зато што се прави вештачка непријатељска атмосфера. Она нема апсолутно ничег заједничког са реалношћу, нема ништа заједничко са плановима и поступањем Русије. Имамо канал за дијалог са Вашингтоном. Могу да вас уверим да током нормалних и мирних контаката такве хистеричне изјаве се не појављују. Моле нас да полазимо од тога да све то треба приписати потреби да се некако умири јавно мњење, да се покаже јавном мњењу да Вашингтон не спава и да никакви ризици неће нанети штету безбедности САД“, казао је Лавров.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here