Насловна Друштво Генерација вакцина против генерацијa дјеце (II ДИО)

Генерација вакцина против генерацијa дјеце (II ДИО)

1

Број особа умрлих у Италији након што су примили вакцину против грипа који производи фирма Новартис порастао је на 13, објавиле су прошлог мјесеца медицинске власти. У исто вријеме, медији у Републици Српској пуни су чланцима о родитељима који масовно одбијају да вакцинишу дјецу у страху од негативних реакција и нуспојава.

vakcinacije

Јагода Савић из Удружења родитеља тешко болесне дјеце у БиХ саопштила је раније да је од 2002, до 2010. године број умрлих беба старих до 12 мјесеци у БиХ,  2249.

Постоји оправдана сумња да је овај трагични број од 2249 малих гробова повезан са увођењем ГАВИ пројекта вакцинације здравих новорођених беба у БиХ против хепатитиса Б у прва 24 сата живота„, казала је она.

Према незваничним информацијама портала ИН4С од 2008. године у Црној Гори дошло је до наглог пораста броја дјеце обољелих од неких облика развојног поремећаја и аутизма…

 vakcine 13

У Црној Гори, гдје је вакцинација обавезна, све је више родитеља који „избјегавају“ вакцинисање дјеце, али се о томе јако мало говори. Родитељи „испод руке“ савјетују једни друге „како су избјегли ону(или ову) вакцину“. Знање о имунизацији,  произвођачима, саставу и последицама примљених вакцина јако је лоше. Поједини не знају ни против чега вакцинишу дијете, па тако имунизацију узимају здраво за готово. Изговор који најчешће користе је: „Мора због уписа у вртић/школу“.

Родитељи, вакцинација јесте обавезна али није услов за упис у образовне установе!  То су недавно потврдили и из Министарства просвјете. Услов је да је дијете психо-физички здраво.

Иако је вакцинација у Црној Гори  обавезна, највећим државним актом Уставом, загарантовано је право човјека  на достојанство „у погледу примјене биологије и медицине“.

Закон је, гле чуда, противрјечан. Родитељ који не вакцинише уредно своје дијете дужан је платити 500 евра казне. Остаје недоречено да ли је то „наплата“ за сваку вакцину појединачно, или генерално па колико „упадне у наплату“.

Устав наставља по своме – „забрањено је на људском бићу, без његове дозволе, вршити медицинске и друге огледе“, а у члану 28: „Јемчи се неповредивост физичког и психичког интегритета човјека, његове приватности и личних права.“

 vakcine 14

„Прије три године сам добила сина… Од вакцина je примио само БСЖ и витамин К, који је добио у породилишту, остале сам одбила, иако ме је медицинска сестра вичући убјеђивала да сам луда.  Након што сам у његовом картону потписала да одбијам вакцинацију, пар пута су ме звали на савјетовање. Наравно ишла сам, али нису успјели да ме убиједе. Прије почетка ове школске године пошла сам са дјецом да узмем у Дому здравља потврду да су здрави и спремни за боравак у колективу. Вакцинисана ћерка је наравно одмах добила, уз ријечи докторке “Она је супер”. Прегледала је и мог невакцинисаног сина, затвара картон и каже “Он не може да добије потврду – није вакцинисан”, прича мајка једног од невакцинисане дјеце Х.М. из Подгорице.

vakcine 11

„Тог дана сам звала Министарство здравља,  Институт за јавно здравље и питала од кад је то услов за упис. Др је рекао да они само спроводе вакцинацију на основу закона, а у министарству добијем одговор да они први пут чују за тако нешто и да немају права да ми не издају потврду. Након тога зовем и директорку предшколске установе, која каже да њима треба податак само да су дјеца здрава, да податак о имунизацији уопште није услов, већ само као информација. Омбудсмана сам такође контактирала јер су права мог дјетета угрожена, али сви су били на одмору и нико ми се никада није јавио, иако сам оставила своје податке и пар пута звала.  Након тих исцрпних разговора, позовем правника у истом Дому здравља, који каже да јој требају седмице да простудира закон  и  Устав, а мени дијете треба за 5 дана да крене у вртић.  Није ми био проблем да одем код приватног љекара и дам му 20 евра, добијем љекарско увјерење, као што су то многи урадили. Сјутрадан сам отишла у Дом здравља са све законима о заштити пацијената и о упису у предшколске и школске установе, као и изјавом помоћнице Министра здравља која је у јутарњем програму на јавном сервису рекла да вакцинација није обавезна приликом уписа. Докторка је љутито И разочарано написала ту потврду“, испричала је Х.М. за наш портал.

Ова мајка каже да познаје доста родитеља који нијесу вакцинисали своју дјецу, али су потврду добили од приватних љекара „да се не свађају“.

“ Ја сам се за своје дијете изборила правним и законским путем. Ако ме туже, спремна сам и на то…Моје дијете нема цијену… Оно што је за њих број и статистика, за мене је непроцјењиви живот“, казала је Х.М.

У свијету је оваквих родитеља све више, понуканих нажалост, лошим искуством и информацијама које допиру до њих.

 

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Vakcine su sjajan nacin da se mirnim putem otarase malih, dosadnih naroda. Malo vakcine, malo ebola, malo uranijum i sve cisto. A mogu sta hoce kad niko ne misli mo ovom nesrecnom narodu. Pa ako svi pomremo ko ce da placa poreze na gorivo, telefon i ostalo, koga cete da sisate?! Razmislite malo o tome, hahahhaha

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here