Насловна Друштво „Геј парада“ у септембру у Никшићу?

„Геј парада“ у септембру у Никшићу?

0
ПОДИЈЕЛИ

Прва Поворка Поноса одржана је на данашњи дан 2013. године у Будви.

ЛГБТ

Први црногорски прајд је окупио преко 120 учесника и уживао је значајну подршку демократске и политичке јавности.

„То је за сада и једини црногорски Прајд који је реализован у центру једног црногорског града без икаквих рестрикција и искључивања јавности, без затварања угоститељских објеката и саобраћаја. Скуп је обезбјеђивало преко 400 полицајаца и праћен је огромним насиљем противника људских права ЛГБТ особа. Око 2.000 присутних грађана, противника Прајда, пружило је екстреман отпор равноправности. Црногорска полиција је показала одлучност и максималну професионалност и спријечила је линч преко 120 учесника прве Поворке поноса“, подсјећа се у саопштењу ЛГБТ Форума Прогрес.

Учесници су потом евакуисани због угрожене безбједности, са два брода до Милочера одакле су пребачени у Бечиће, гдје се у хотелу „Сплендид“ завршила пратећа манифестација првог црногорског прајда.  

„Сплендид“ је, како се наводи, прва приватна компанија која је подржала јавни ЛГБТ скуп.

„Услијед екстремног насиља и пријетњи тадашњи извршни директор ЛГБТ Форума Прогрес, Здравко Цимбаљевић је био приморан да напусти земљу. Прва Поворка у Будви, као и касније у Подгорици, допринијели су већој видљивости ЛГБТ заједнице, и данас у јавном животу, цивилном друштву и политичкој сцени, је значајан број видљивих ЛГБТ особа. Влада Црна Горе усвојила је прије више од двије године изузетно квалитетну и амбиоциозну ЛГБТ политику. Међутим њена имплементација је озбиљно угрожена. Евидентна је слаба координација између државних органа и не остварују се очекивани циљеви. Већ три мјесеца Влада није именовала националног координатира за имплементацију своје ЛГБТ Стратегије. Ипак, јако је похвално и значајно што је видљиво побољшана правна заштита ЛГБТИQ особа у пракси. Посебно је за похвалу рад тужилачке организације“, наводе у ЛГБТ Форуму Прогрес.

Додају да прајд у Будви у постојећем контексту „више није могуће одржати“, те да су Поворке поноса за сада једино могуће у Подгорици због могућности њихивог одржавања у владиним четвртима.

„Министарство унутрашњих послова већ два пута је забранило одржавање заказане поворке поноса у Никшићу. У току је поступак пред Управним судом који није спријечио забрану самог скупа. ЛГБТ Форум Прогрес и Хиперион, организатори Никшићког прајда, ново јавно окупљање су заказали за септембар цијенећи да су три мјесеца довољна за квалитну припрему безбједног скупа“, закључује се у саопштењу ЛГБТ Форума Прогрес.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here