Насловна Друштво Гдjе је палата Светог Саве?

Гдjе је палата Светог Саве?

0
ПОДИЈЕЛИ

У Дежевској  долини, код Новог Пазара, гдје је Стефан Немања стварао прву српску државу, његов најмлађи син и најпознатији српски просвјетитељ, Растко Немањић – Свети Сава, имао је своју репрезентативну палату.

srb-ceka-arheologe,-dezevsk_620x0

По свему судећи, она се налазила у близини Немањине Саборне цркве и Савине родне куће, у засеоку Мишчићи.

– Дементијан Хиландарац, Савин савременик, односно пратилац и биограф, на више мјеста у својим дјелима помиње палату у Дежевској долини, о којој званична археологија још ништа не зна – истиче др Добросав Никодиновић, предсједник удружења „Рас“ у Новом Пазару, тражећи од Републичког завода за заштиту споменика културе да локалитету на којем је сваки камен историја, посвети много више пажње него до сада.

Јер, истини за вољу, у Дежевској долини – гдје се стварала српска историја – већ деценијама нема озбиљнијих археолошких радова. Осим што је обиљежено мјесто на којем се налазила, ништа се не зна ни о Савиној родној кући, у већ поменутом засеоку Мишчићи, нити је на тој локацији било шта рађено.

– Ускоро ће Савиндан, када се обично у Мишчићима скупе дјеца, свештеници и народ, а током године се ништа не дешава. То је непроцењива штета јер би Дежевска долина, којом доминирају Петрова црква и Ђурђеви ступови, свјетска културна добра која признаје и Унеско, могла да буде мјесто српског ходочашћа, али и важна туристичка дестинација – закључује Никодиновић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here