Насловна Колумне Где бисте волели да живите?

Где бисте волели да живите?

11
ПОДИЈЕЛИ
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Прустов упитник, Недељникова рубрика, колаж (Фото: Н. М.)

Вјерује се да је француски писац Марсел Пруст дао први познати серијал одговора на тзв. лексиконска питања која су се појавила у споменарима 19. вијека. Од тада се слична питања налик тестовима личности, под именом Прустов упитник, појављују у разним верзијама, од којих најупорнију српску верзију годинама објављује Недељник.

Популарна је то рубрика у којој испитаници одговарају на питања о много чему, па и о томе гдје би вољели да живе?

Највише испитаника међу познатима казује да су задовољни мјестом обитавања, а највише оних који наводе ино мјесто казују да би радо живјели на мору.

У интервјуу за Недељник, Горан Бреговић рече да би данас, само да није било рата, живио на Брачу и пецао рибу.

Што је то у мору што магнетском силином привлачи Приморце да му остану вјерни, а континенталце да се макар у мислима преселе на обалу? Вјерујем да готов одговор не постоји, и да у свему има добре дозе атавистичке жеђи за родоначелном водом, пуном топљених соли.

Елем, у галерији ликова најегзотичнији су ми они, махом млади, који желе да на пјени од мора презиме – пишући роман, или сликајући, или како друкчије исписујући своје име у историји умјетности. Ријетко ко, ипак, успије да дочека плодну примаверу илити прољеће. Буде им прескуп живот.

Капу треба скинути женама које континентално презиме конвертују за приморско. За дивљење су и вансезонски странци, почесто времешни полурезиденти, који су – удаљени од сигурности свог социјалног осигурања – заиграли карте с Дивљом љепотом, а што је официјелни слоган туристичке и цивилизацијске Црне Горе.

Но када се отворе капци и поглед постане повлашћен, с погледом на море дакле, било да је киша, сунце, бура, југо, љето, зима, слобода, окупација, изобиље или глад… то је једнако пред гледаоцем плаво-бијели живот пун утисака, сусрета и могућности. Пред гедаоцем? Јамачно. Јер се на морској површи увијек нешто дешава, била она умирена бонацом или запјенушана раганом.

Да видимо – јер је то прави глагол – гдје би изабрани ликови из прустовске Недељникове рубрике вољели да живе…

Лена Ковачевић (џез музичарка): На последњем спрату куће на плажи. Ана Станић (пјевачица): На неком тропском острву. Иван Ивановић (водитељ): Негде на мору. Иван Станковић (пионир српског адвертајзинга): Кариби. Ана Софреновић (глумица): Поред мора или негде у природи. Сергеј Трифуновић (глумац): На мору. Тони Цетински (пјевач): Неко оточје и Истра. Слободан Бештић (глумац): На мору. Корнелије Ковач (композитор): На Сејшелским острвима. Ђорђе Макаревић (балетски играч): Крај мора. Иван Јевтовић (глумац): Катанија на Сицилији. Ања Суша (редитељка): На мору. Иван Меденица (позоришни критичар): Између Берлина и неког питорескног градића на Медитерану. Драгана Огњеновић (модна креаторка): На неком топлом месту на обали мора. Тамара Драгичевић (глумица): Од градова које сам видела, Барселона. Горан Кичић (глумац): Негде на мору. Влатко Стефановски (гитариста): У кући на мору.

Упорно с обале упућујем мање туристички а више државотворни поздрав: (И) Догодине на мору!

11 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Глумац, глумица, певач, певачица, пионир „адвертајзинга“ – све мој до мојега.

  • 0
   0

   Крим се потпуно уклапа у „на мору“. Такође и Сочи, Абхазија, некоме би довбро било и на Каспијском мору, Санкт. Петерсбургу, Хабаровску…

 2. 0
  0

  Beograd (Belgrade), u Montani. Daleko od montenegrina, blizu crnogorcima-srbima, koji se preselise u Butte, Montana krajem XIX vijeka i ostadose srbi iako ne govore vise srpski.

 3. 0
  0

  Da objasnim bar mali dio: Do you know why Montana is often called Big Sky Country? If you’ve ever been there, then you know that the sky seems so „big“ because the state is sparsely populated and free of tall buildings. The sky goes on forever, uninterrupted by a lot of structures, like you see in many big cities.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here