Насловна Друштво ЦГО: Међународни дан младих – а ко мисли на младе?

ЦГО: Међународни дан младих – а ко мисли на младе?

0
ПОДИЈЕЛИ

Уочи Међународног дана младих – 12.августа, Центар за грађанско образовање (ЦГО) указује да млади у црногорском друштву остају маргинализовани, са ограниченим могућностима за квалитетно образовање, запошљавање и професионално напредовање, а са самим тим и изградњу услова за самосталан и достојанствен живот у Црној Гори, па стога и не чуди да је све више оних који желе да напусте Црну Гору, поручили су из ове организације.

По попису становништва из 2011, млади од 15 до 29 година чине 21,4% укупног становништва у Црној Гори и тиме представљају једну од највећих, али и невидљивих, друштвених скупина.

У постојећем економски неповољном и вриједносно урушеном друштвеном контексту у којем се обликују, млади постају све апатичнији и незаинтересовани да промијене ситуацију у којој живе. На то је указало и истраживање Млади у Црној Гори – друштвени декор или друштвени капитал?, прво такве врсте у Црној Гори, које је ЦГО спровео у јесен 2016. године.

По налазима истраживања, учествовање у грађанским иницијативама и политички активизам су на дну љествице важних ствари код младих. Дугорочно гледано, ако се овакав тренд настави не можемо очекивати да млади буду иницијатори позитивних промјена у црногорском друштву, нити да се изборе за свој бољи положај. Истраживање је показало и да млади имају претежно песимистичан став у погледу властитог утицаја на дјеловање институција на локалном, али и националном нивоу.

Тако свега 35% младих сматра да њихов глас има утицаја на националном нивоу, док је став о моћи сопственог гласа на локалу нешто позитивнији (44%). Неповјерење у политичке партије генерално је на изузетно високом нивоу – 64% испитаника/ца се изјаснило како сасвим мало односно уопште не вјерује политичким партијама у Црној Гори.

Ово у значајном може бити резултат чињенице да представници политичких партија који често, нарочито у предизборним обраћањима, подсјећају друштво да „свијет остаје на младима“, заправо ријетко укључују младе у процесе креирања и обликовања партијске политике или одлука. Такође, млади остају и ван фокуса кључних политичких субјеката који не показују системски однос, праћен конкретним рјешењима, уз прецизне и остварљиве циљеве за побољшање статуса младих у црногорском друштву.

Млади у Црној Гори нијесу имагинарна будућност друштва, већ и садашњост и њихово дјеловање у садашњем тренутку је од круцијалне важности како за њих саме тако и за будуће генерације. На жалост, чини се да млади не перципирају друштво у којем живе као заједницу којој припадају, на што указује и податак из истраживања да готово половина младих сања да оде из Црне Горе и то јесте разлог за забринутост.

ЦГО је више пута опомињао да недовољно пружање шанси младима да се укључе у процес креирања омладинских политика доводи до неефикасног спровођења тих политика и њиховог обесмишљавања. Партиципацијом младих у процесима одлучивања, на принципима коменаџмента, млади стичу осјећај одговорности, самопоуздања и компетитивности, развијају своје вриједности кроз изборе које праве и иницијативе које подносе, и што је најбитније постају грађански активни и спремни да допринесу својим временом, идејама и талентима побољшању заједнице у којој живе.

Период одрастања и прелазак у „свијет одраслих“ за младе у Црној Гори постаје све сложенији. Формално образовање траје све дуже, није квалитетно нити компетитивно на тржишту рада у Црној Гори а још мање ван њених граница, тако да расте и стопа незапошљености међу младима.

Велики је и број младих из Црне Горе који користећи различите програме стичу читаво или дијелове свог високог образовања у иностранству на најпрестижнијим свјетским универзитетима, и у тим земљама остају јер се тамо цијени њихово знање. У том контексту, ЦГО позива Владу Црне Горе да направи свеобухватну базу података о црногорским студентима који студирају или су студирали на високорангираним универзитетима и да те младе људе контактирају и понуде им да своје знање примјењују и у Црној Гори.

Црна Гора нема луксуз да се одриче својих најбољих кадрова нити да макар не његује односе са њима како би они сходно својим капацитетима и интересовањима могли пружити помоћ у ревитализацији црногорског друштва које су окоштали партикуларни и партијски интереси разорили на начин да управо млади у њему више не виде своју будућност.

Генерална скупштина УН је Резолуцијом 54/120 усвојила препоруку Свјетске конференције министара за младе да 12. август прогласи Међународним даном младих. Овај дан замишљен је као прилика за препознавање потенцијала младих, прославу њихових достигнућа и планова за боље ангажовање да успјешно обављају акције које утичу на развој њиховог друштва, као и указивање на важност укључења младих у доношење одлука на свим нивоима, налази се у саопштењу ЦГО.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here