Насловна Политика „Гасрпом“ обуставио испоруке гаса у Украјину

„Гасрпом“ обуставио испоруке гаса у Украјину

0
ПОДИЈЕЛИ

Шеф „Гасрпома“ Алексеј Милер саопштио је данас да је та компанија обуставила испоруке гаса у Украјину.

ALEKSEJ MILER

„Гаспром“ неће испоручивати гас Украјини ни по којој цени уколико не уплати аванс, рекао је он и додао да Украјина још увек ништа није уплатила.

Руски премијер Дмитриј Медведев саопштио је недавно да је Влада Русије након званичног обраћања украјинске стране донела одлуку да јој за трећи квартал одобри попуст за гас у износу од око 40 долара за хиљаду кубних метара, након чега ће цена за украјински „Нафтогас“  остати на нивоу из другог квартала од 247 долара.

Истовремено, премијер је наложио да се са Украјином и ЕУ настави дијалог о гасу, уз напомену да ће даља одлука о цени гаса за Украјину зависити од светске цене гаса и стања у привреди.

Од новембра 2014. године попуст Украјини за испоруке руског гаса износио је 100 долара за хиљаду кубних метара гаса. У почетку, он је био дат на период од новембра 2014. године до краја марта 2015. године, а касније за други квартал 2015. године. Попуст се даје одређеним указима Владе Русије и везан је за царинске тарифе. При цени гаса испод 333,33 долара за хиљаду кубних метара гаса, царина је требало да износи испод 100 долара и да буде анулирана, тј. попуст је требало да износи 30 одсто од конкретне цене. При цени од преко 333,33 долара царина је прелазила 100 долара и не анулира се, већ је цена гаса умањивана за 100 долара.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here