Насловна Политика Гаспарич: НАТО у чланство узима нацију

Гаспарич: НАТО у чланство узима нацију

0
ПОДИЈЕЛИ

NATO-1024x807

Владимир Гаспарич, амбасадор Словеније, изјавио је данас да Црна Гора до септембра треба да уради све како би добила позив за чланство у НАТО наводећи да је потребна убједљивија подршка грађана, преноси агенција Мина.

Гаспарич је говорећи о Самиту НАТО-а, који ће бити одржан у септембру у Великој Британији, казао да још нема одлуке да ли ће бити говора о проширењу, наводећи ,,да ће то питање бити на столу сваке седмице до тад”.

,,Напредак Црне Горе је остварен без сумње. Отворило се питање у Бриселу ако ЦГ не добије позив у Велику Британију, како би требало да изгледа текст из 2014. године обзиром на то да је текст са Самита из Чикага добар“, рекао је он.

Избјегавати поређење критеријума за НАТО са поглављима 23 и 24

Гаспарич сматра да треба избјегавати поређење критеријума за НАТО са поглављима 23 и 24.

,,Црна Гора треба да уради све што је могуће до септембра, па да каже – ево трудили смо се, урадили смо свој дио, а сад да видимо што ви можете да урадите. Мислим да је то стратегија”, оцијенио је Гаспарич.

Према његовим ријечима НАТО у чланство не узима Владу или странку него нацију.

,,Зато је битна убједљива подршка. Нигдје не пише да ли 50 или мање посто”, саопштио је Гаспарич, појашњавајући да његов задатак није да пропагира НАТО него да приближи искуства држава које су у Алијанси.

Замјеник шефа мисије у Амбасади Њемачке у Црној Гори Олаф Поесцхке је рекао да је питање кад је држава зрела да се уз процес европских интеграција, прикључи и НАТО-у.

,,Отварањем поглавља 23 и 24 и акционим плановима отвара се нова фаза и ми препознајемо напоре да спроведете оно што је написано. Можда ћемо следеће године моћи да урадимо неку процјену и да кажемо да Црба Гора испуњава одређене критеријуме за владавину права”, навео је он.

НАТО ће бити спреман да позове Црну Гору  кад она буде спремна

Замјеник шефа мисије у Амбасади Сједињених Америчких Држава у Црној Гори Даглас Џонс рекао је да када су у питању четири критеријума за улазак у НАТО, Црна Гора је остварила напредак, ,,али треба још доста да се ради“.

,,Постоји огромна подршка у НАТО-у за проширење, врата су отворена, али земља сама мора да спроведе реформе”, казао је Џонс.

Он је рекао да је НАТО заједница вриједности, наводећи да тај савез хоће чланице које имају подршку јавности да брани те вриједности.

“За Алијансу је важно да држава стварно жели да прихвати чланство, да грађани схвате што су предности и обавезе и да су одлуку донијели на основу тога. Најважнија је дебата заснована на добрим информацијама”, оцијенио је Џонс.

Он је рекао да му се чини да у Црној Гори нема таквих дебата, ,,већ доста питања која треба рјешити”.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here