Насловна Поглед Гардијан: Сада на Блиском Истоку командује Русија, а не Америка

Гардијан: Сада на Блиском Истоку командује Русија, а не Америка

0
ПОДИЈЕЛИ

Упркос прогнозама западних лидера, Русија ј ушла у нову годину као јеан од кључних играча у међународној арени – оценио је британски лист Гардијан, чије наводе преносе Факти.

Лондонски лист подсећа да је нови шеф британске дипломатије, Борис Џонсон, назвао Владимира Путина „међународним изопштеником“, а Барак Обама тврдио да се Русија заглибила у сиријској мочвари. Па наглашава: да је договор Русије, Турске и Ирана о прекиду ватре у Сирији – постигнут у Москви – показао колико су биле неутемељене такве прогнозе. Штавише: да сада на Блиском Истоку Командује Русија, а не Америка.

Гардијан указује да се већ показало да су примирја у Сирији нестабилна и да немају велику шансу да се одрже. Па ипак подвлачи да постоје и нови моменти који Русији, Турској и Ирану иду на руку.

Становништво Сирије је већ измрцварено ратом, са падом Алепа суштински је измењен војни однос снага, а и ревидиране су улоге кључних играча сиријске кризе, као и састави дипломатских алијанси.

Гардијан посебно истиче да је сасвим могуће да ће Доналд Трамп подржавати легитимног сиријског председника Башара Асада, а не бојовнике. Осим тога, највећи противник Асадовог режима – Турска – већ је прешла на страну Русије.

Побуњеници – наглашава лондонски лист – највероватније ће се убудуће моћи ослањати на своје снаге и подршку земаља Персијског залива, а то им не обећава ништа посебно добро. поготово што се Саудијска Арабија, која се и сама заглибила у Јемену, неће ни покушати да се меша у сиријски рат – поготово ако на истој страни није Америка.

Гардијан наводи и да је Катар већ купио акције руске нафтне компаније „Росњефт“ – која се налази под западним санкцијама, а да је Египат спреман да отвори сасвим нову страницу у односима са Москвом. А те две околности говоре да против руских комбинација на Блиском Истоку неће бити две важне исламске земље.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here