Насловна Издвојено Гардијан: Каква тужна оставштина кукавичког Обаме

Гардијан: Каква тужна оставштина кукавичког Обаме

0
ПОДИЈЕЛИ

Кандидат наде и промена увек изнова није остваривао своје циљеве. Његови навијачи и симпатизери, за које он никад није био одговоран за то, сносе део кривице, пише Корнел Вест, аутор и професор јавне филозофије на Харварду, за Гардијан.

„Пре осам година свет је славио инаугурацију бриљантног и харизматичног црног председника САД. Данас смо на рубу провалије – ускоро нас чека инсталација његове лажљиве замене”, наводи се у тексту.

Како пише, то је депресиван пад у “најмоћнијем царству у историји”. Лако може произвести свеопшти цинизам и отровни нихилизам. Има ли уопште икакве наде за истину и правду? Може ли Америка бити искрена сама према себи, пита се Вест.

“Доба Барака Обаме можда је било и последње раздобље кад смо се могли одмакнути од неолиберализма. Наш свет је угушен забавним брендовима и активностима које немају везе с истином, поштењем или дугорочним преживљавањем планета. Сведоци смо постмодерне верзије гангстеризације света”, пише он.

Обама је 2009. године спасао Вол стрит. Његова је администрација рекла да није било убијених цивила у нападима беспилотних летелица. Онда су нам рекли да их је неколико убијено. Онда можда и 65. Али кад је убијен један амерички цивил, одмах се организирала конференција и додељена је финансијска компензација.

“Током протеста против убијања црних младића, у затвору су завршиле групе које су протестовале. Током протеста против израелског убијања више од 2.000 Палестинаца (међу којима је било и 550 деце), Обама је израелској војсци дао 225 милиона долара помоћи. Његова образовна политика затворила је стотине јавних школа”, наводи он.

Како каже, медији нису прозвали председника Обаму због ових ствари. Уместо тога, добро плаћени говорници су га хвалили. Већина црних гласноговорника бранила је његову тишину и злочине у име расног симболизма и властитих каријера.

Едвард Сноуден, Челси Менинг и други који су открили истину демонизовани су, “а злочини које су разоткрили уопште нису спомињани“.

„Обамин недостатак храбрости да се суочи с криминалцима с Вол стрита и напади беспилотним летелицама довели су до раста десног популизма код куће и исламистичких побуна на Блиском истоку”, каже он.

Током његове администрације депортовано је више од 2,5 милиона људи.

Берни Сандерс покушао је створити леви популизам, али уништили су га Хилари Клинтон и Обама у “намештеним предизборима америчке Демократске странке”. Сад се налазимо на уласку у неофашистичку еру: неолиберална економија на стероидима, милитаристичка влада жељна рата која пориче глобално загревање.

“Све то у сенци пада истине и поштења у име бренда Трамп. Које тужно наслеђе кандидата наде и промена“, закључује Вест за „Гардијан“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here