Насловна Политика Гарчевић: По Уставу није потребно организовати референдум за НАТО

Гарчевић: По Уставу није потребно организовати референдум за НАТО

0
ПОДИЈЕЛИ

Раст подршке јавности и раст свијести о предностима чланства и зашто је НАТО потребан Црној Гори јасно су показане у неколико невезаних истраживања урађених у претходна два мјесеца, казао је Национални координатор за НАТО Веско Гарчевић.vesko garcevic

Он је у интервјуу за емисији Правни живот на ТВ 777 да се у јавности све више препознаје да је процес евроатланских интеграција врло битан и повезан са процесом уласка у Европску унију и да се не односи само на секторе реформе одбране, већ и на друге секторе, попут владавине права, безбједности.

Ми смо задовољни трендом који постоји и наставићемо са континуираним истраживањима, с тим што ћемо увијек радити са више агенција да бисмо могли да упоредимо резултате и добијемо што прецизније податке. тако смо дошли до података да је подршка око 41 до 42 одсто, али су посебно интересантни подаци који се понављају у неколико посљедњих истраживања, да уколико би био референдум опција ЗА, највјероватније би добила превагу и то уз неку прилично високу пројектовану излазност од 75 одсто“, навео је он.

Како је казао, по црногорском Уставу није потребно организовати референдум за одлуку о чланству у НАТО, јер се уласком у Алијансу не преноси дио суверености.

„То је потпуно јасно, јер по нашем Уставу референдум је обавезан једину у случајевима када земља постаје дио система у којем мора да одређене своје националне надлежности пренесе на виши систем, што је случај Европске Уније, када преносите дио својих националних надлежности на Европску Комисију, док у случају НАТО-а националне надлежности се не преносе. Напротив, као чланица Алијансе кроз учествовање у раду тијела, имате право да заједно са другима учествујете у изградњи консензуса и одлука, гдје иако сте мали можете да имате своју ријеч за нешто што је битно вашим националним интересима. То је рецимо примјер Грчке, када је већ толико сада помињу, која је блокирала пријем Македоније, иако су све остале земље, укључујући и САД, биле за то да Македонија уђе у НАТО“, појаснио је Гарчевић.

Како је казао, у тренутној констелацији неодвојиве европске и евроатланске интеграције, можемо једино да гледамо и пратимо пут земаља које су посљедњих 20 година постале чланице ЕУ, јер је то пут којим треба ићи.

„То су земље које су биле сличне нама, пошто су пролазиле порцес домократизације од једног система који је био социјалистички до система парламентарне демократије. То је исто оно што ми радимо и зато инсистирам на томе да је значајна посјета четири министра који су били недавно у посјети, јер представљају Мађарску, Пољску, Румунију и Хрватску, земље које су прошле исти пут који ми треба да прођемо“, напоменуо је Гарчевић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here