Насловна Политика Гани: „Шарли ебдо“ увреда за ислам

Гани: „Шарли ебдо“ увреда за ислам

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник Авганистана Ашраф Гани осудио је одлуку француског сатиричног часописа „Шарли ебдо“ да објави карикатуру пророка Мухамеда на насловној страни.

John Kerry, Ashraf Ghani Ahmadzai

Гани је изјавио да је карикатура „увреда за свету религију ислама и муслимански свет“, наведено је у саопштењу из председничке палате.

Нова насловна страна сатиричног часописа разгневила је многе муслимане широм света, што је покренуло протесте од Пакистана до Нигера, будући да се слике Мухамеда сматрају забрањеним у исламу.

„Председник Гани у име авганистанског народа осуђује овај увређиви чин и назива га светогрђем“, навела је председничка палата, оцењујући да је неодговорна одлука уредништва часописа да објави карикатуру Мухамеда.

У среду је објављен први број часописа „Шарли ебдо“ од када су браћа Шериф и Саид Куаши убили 12 људи у нападу на редакцију часописа 7. јануара због објављивања таквих карикатура.

Гани је оштро осудио крвави напад на редакцију часописа, назвавши га монструозним, преноси АФП.

На насловној страни издања „Шарли ебдоа“, које су објавили преживели чланови редакције, приказан је пророк Мухамед са сузом у оку, а изнад његове слике пише: „Све је опроштено“.

Широм крајње конзервативног Авганистана 2012. су одржани протести због ранијих слика Мухамеда у том часопису, као и против антиисламског филма који је снимљен у САД.

Неколико стотина људи демонстрирало је прошле недеље у централној авганистанској провинцији Урузган, хвалећи нападаче и критикујући Ганија због тога што је осудио напад у Паризу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here