Насловна Насловна Галбрајт: Руси су успјели, грађански рат у Сирији је завршен

Галбрајт: Руси су успјели, грађански рат у Сирији је завршен

0
ПОДИЈЕЛИ

Грађански рат у Сирији је завршен, сада само треба прекинути борбе у преосталим “џеповима“, пише бивши амбасадор САД у Хрватској Питер Галбрајт, преноси данас Б92.

Како се наводи у тексту за Њујорк тајмс, снаге лојалне предсједнику Башару ел Асаду су уз помоћ Русије, Ирана, шиитских милиција и Хезболаха на корак од преузимања Алепа, некада највећег града у Сирији, а остаје им и да нападну остатке побуњеничких групација, углавном око сјеверног града Идлиба.

“Иако је Иран највећи савезник Асада, његов режим сада треба да дозволи руским ваздушним снагама да заврше започето и да помогну у преузимању насељеног запада државе. Асадов режим је превагнуо кроз тактику ширења бруталности, коришћењем барел бомби, изгладњивањем, гађањем болница, коришћењем хемијског оружја, али је превагнуо,“ наводи се у тексту и истиче да је америчка амбасадорка у УН-у Саманта Пауер покушала да укаже на ратне злочине, али то није и неће промијенити ситуацију на терену.

„Постоји апсолутно контрапродуктивна идеја коју су фаворизовале америчке елите из обје партије, укључујући и Била Клинтона, Мадлен Олбрајт, Џорџа Буша, да треба давати војну помоћ умјереној сиријској опозицији. Таква помоћ не може да промени исход рата, само може да доведе до већег броја мртвих. Иако је исход јасан, веома је важно како се рат завршава. САД има интерес да резултат буде повратак Сиријаца својим кућама, тотални распад Исламске државе и других екстремиста, осигуравање сиријских Курда… То се може учинити само уз пуну колаборацију са Русима, који су омогућили Асаду да побиједи у рату. Срећом, Руси деле већину америчких циљева, чак и ако то Асаду не одговара“, наводи Галбрајт.

sirijska vojska

Он сматра да САД и Русија морају да почну преговоре о ономе што би окончало сукобе између режима и оних снага које Американци називају умјерена опозиција:

“Услови морају да буду амнестија побуњеника, права избјеглицама да се врате и једнак приступ програмима реконструкције. То би могло да укључи и обећања за базичне политичке слободе, међународни мониторинг и уклањање садашње сиријске администрације, не укључујући Асада, одговорне за најтеже злочине.

Руси имају добар однос са сиријском владом, која жели подршку Москве у ‘чишћењу’. Однос Вашингтона и Дамаска није толико добар, тако да ће морати да убеде неисламистичку опозицију да преговара о предаји, пре него дође до тоталног уништења. На крају, САД ће морати да дају дугорочне гаранције сиријским Курдима да их Асад неће напасти,“ истиче Галбрајт.

Подсјетимо ипак, да снаге које САД назива побуњеницима, Нусра фронт и ДАЕШ одбијају да се предају и напусте Алепо и поред позива Руса да то учине, а јуче су представници САД-а одустали и од преговора са Русијом око „устаника“. Према мишљењу министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова, Американци овим желе да купе вријеме и помогну терористима да се прегрупишу и поново нападну. Он је казао, да ће сви који се не предају и напусте град бити уништени.

У тексту Њујорк тајмса, који преноси Б92, Галбрајт закључује да је изабрани предсједник САД Доналд Трамп рекао да има намјеру да ради са Русима и Асадом у покушају да се уништи Исламска држава и да би идеално било да Вашингтон контактира Москву и прије него што ексцентрични милијардер ступи на нову дужност.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here