Насловна Насловна Гајић: Интерес је НАТО-а да одвоји Србију од Русије

Гајић: Интерес је НАТО-а да одвоји Србију од Русије

ПОДИЈЕЛИ

Виши научни сарадник Института за европске студије Александар Гајић оцијенио је да стремљење ка ЕУ неће Србију унаприједити, већ ће она остати у предворју ЕУ, а сада је само питање да ли ће бити угурана у НАТО или не.

Не слажем се са тезом да Вучић иде свјесно у НАТО и да су његови потези око НАТО и ЕУ дио једне промишљене стратегије и плана, већ да се придржава војне неутралности и стратешке оријентисаности на ЕУ. Међутим, мијешањем спољног фактора – ЕУ и НАТО – Вучић миц по миц попушта, желећи да уђе у ЕУ и сачува политичку неутралност, али онога тренутка када му се испоставе захтјеви које не умије да одбије, он попушта. Мисли да ће његовим попуштањем попустити и притисак и да ће успјети бар номинално да одржи привид избалансираности према истоку и западу (а заправо је ту велика диспропорција) и да ће се тако приближити ЕУ“, казао је Гајић.

Мислим, додао је он,  да је то приближавање чиста заблуда и да поглавља која затварамо неће донијети ни чланство ни бољитак нас самих.

Они који гурају Србију у ЕУ су чланице НАТО пакта, које нијесу у ЕУ, а желе да ЕУ буде нестабилна. Њихов стратешки циљ је да одржавају Србију на том правцу. Док је Њемачкој, која је у центру ЕУ, најбитније да се овај регион стабилизује, а не да уђе у ЕУ. Вучић заправо стратешке партнере на путу ка ЕУ прије свега проналази у кључним земљама НАТО пакта које су или ван ЕУ или излазе из ЕУ, а оне, прије свега, желе да увуку Србију у НАТО“, казао је Гајић.

Према његовим ријечима, у тој компликованој рачуници, уз механизме притисака и слабости Србије (објективних стратешких и оних које долазе од слабости режима) они Вучића вуку у правцу да (хрлећи ка ЕУ и спреман на разне компромисе) заправо више Србију води ближе НАТО-у него ЕУ. „То је рачуница коју он није добро схватио ни промислио“.

Подршка коју је Вучић дао режиму у Подгорици није била условљена НАТО пактом већ аранжманима који постоје између Београда и Подгорице које није желео да квари, и због којих се помирио са тиме да је ствар неминовна, па је Црна Гора на силу угурана у НАТО пакт. Поводом Македоније, Вучић је почетком пролећа имао више разумијевања за позиције ВМРО и Груевског, али када су сломљени послије посјете Брајана Хојта Јиа, он се не само помирио са ситуацијом, већ схватио то и као поруку да треба да попусти по многим питањима у Србији да не би доживио сличну судбину. Мислим да поводом Македоније није свјесно подржао НАТО, него да је мирење са судбином било изнуђено – да он под притисцима не води избалансирану политику“, казао је Гајић.

Како је навео, стремљење ка ЕУ неће Србију унапредити, остаће у предворју ЕУ и сада је само питање да ли ће бити угурана у НАТО или не.

Зависи од сплета различитих околности. И симболички и геополитички се ствара утисак да је Србија потпуно окружена НАТО чланицама и да ће бити неминовно да прије или касније и она приступи НАТО пакту. Ствара се једна јака психолошка слика, која ће нарочито бити појачана ако Македонија приступи пакту у наредних годину дана“, казао је Гајић.

Он је додао да је у интересу НАТО пакта да Србија не развија паралелно и добре односе са онима који нијесу у НАТО, прије свега са Русијом и ОДКБ, и да желе да се смањи наша сарадња са Русијом прије уласка Србије у ЕУ.“ЕУ служи као шаргарепа која нам се измиче тако да, идући за њом, Србија се одмиче од осталих достижнијих циљева него што је улазак у ЕУ. То је наша трагична позиција“.

ЕУ својим захтевима слаби Србију, наше неселективно испуњавање тих захтјева нас лишава вођења самосталне политике и наше институционалне капацитете ставља у оквир који је смишљен за очување интереса најмоћнијих земаља ЕУ, а не наших. Тако полуурушена, она касније може улазити у даље интеграције – па и војне. Једно не имплицира друго, али је очигледно да је то сплет чудних околности које неко добро перципира и добро пројектује и зна у ком правцу да гура, док Србија има проблем што је зацртала циљ који је далек, што липсава трчећи за том шаргарепом и што свако може да дође да је оседла и усмјери у другом правцу“, закључио је Гајић.

Извор: Фонд стратешке културе

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  …“Између бојазни да ће се нешто десити и нада да можда ипак неће има више простора него што се мисли. На том уском, тврдом, голом и мрачном простору проводе многи од нас свој век.“

  Иво Андрић

  …Не заборавимо да није далеко оно што нам се чини својом удаљеношћу тако, већ само оно до чега упорно рушимо мостове. Срећа, слобода и будућност, нам се не може приближити, док год сами од себе будемо бежали. Не удаљујмо се од својих предака па ћемо и сами бити способни за велика дела. Зашто живимо ако не да своју Отаџбину учинимо слободном, свој живот успешним, своје потомке поносним…“

  http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/autorski-tekstovi/teror-u-juznoj-srbiji-iznjedrio-je-oslobodioce-cetnike/

  мајка Јованка

  luka c 03 Гајић: Интерес је НАТО а да одвоји Србију од Русије

  Да се не заборави – Лука Ћеловић

  https://www.youtube.com/watch?v=n8EEZcL5mDg

 2. 0
  0

  „Не слажем се са тезом да Вучић иде свјесно у НАТО и да су његови потези око НАТО и ЕУ дио једне промишљене стратегије и плана…“

  Mikeli, pusti se ti politike, no pravo kod oftalmologa. Dok nije kasno.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here