Насловна Друштво Гајевић: Држава мора водити рачуна о породиљама, а не о тајкунима

Гајевић: Држава мора водити рачуна о породиљама, а не о тајкунима

0
ПОДИЈЕЛИ

Црна Гора, ако жели бити одговорна држава, не смије дозволити да се укине рефундација за трудничко боловање за првих 60 дана, казала је предсједница Одбора УРА Главног града Јасна Гајевић.

GAJEVIC

„Грађански покрет УРА је апсолутно против предложених измјена Закона о обавезном здравственом осигурању, јер се на тај начин још више угрожавају, ионако обесправљене раднице у Црној Гори. Сматрамо да је неопходно да наша држава обезбиједи средства за рефундације боловања трудницама за првих 60 дана. За то мора бити новца у Црној Гори“, додала је Гајевић.

Она је оцијенила да се владајуће партије које у својим називима имају ријеч „социјалиста“ и „социјалдемократски“, деценијама понашају у супротности са својим именом.

„Најновији Нацрт Закона о обавезном здравственом осигурању то потврђује. Једна од измјена се односи на најрањивију категорију запослених – труднице. Наиме, за разлику од претходног закона, према којем је Фонд здравства рефундирао боловање трудницама од почетка одобрене спријечености за рад, новим се законом предвиђа да је првих 60 дана боловања послодавац дужан да даје трудницама надокнаду током боловања. Ово ће да створи додатне потешкоће (поред већ постојећих) за жене које покушавају да се запосле, као и већ запослане жене које планирају да добију потомство. Црна Гора не смије дозволити да се већ тешка ситуација када је запошљавање жена и материнство у питању, додатно отежа“, рекла је Гајевић.

Предсједница Одбора УРА Главног града је додала да је за сваку осуду и смањивање надокнаде током боловања која, према поменутом нацрту треба да се рачуна на основу републичког просјека, а не на основу примања који запослена има. На тај начин се жене са већим примањима демотивишу у намјери да постану мајке.

„Очита је намјера Владе да приштеди на рачун својих грађана, док су више него широке руке кад су у питању страни инвеститори и неспособни домаћи тајкуни. Свака буџетска рупа се крпи на уштрб грађана. Ниједан приједлог закона који је био “робинхудовски”, односно, да узме од богатих да дао сиромашнима, није прошао. Не слушају се добронамјерни приједлози који долазе од стране опозиције, НВО сектора и грађана да се може уштедјети на бројне начине као што су, прије свега, наплата пореског дуга, наплата концесија, укидање огромног возног парка који сервисирају грађани, укидање службених путовања у туристичке сврхе и бројни други начини. О огромним износима који су дати као гаранције, не зна се коме, а још мање због чега, и да не говоримо“, казала је Гајевић

И док се појединцима, према ријечима Гајевић, који раде у предузећиима са већинским државним власништвом, омогућава да се енормно обогате, други с тешком муком могу да остваре два основна људска права: право на рад и право на живот достојан човјека. Грађански покрет УРА ће увијек бити на страни угрожених категорија становника.

„Желимо Црну Гору у којој за труднице, породиље и мајке увијек мора бити новца, јер је то обавеза одговорне државе за коју се боримо“, закључила је Гајевић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here