Насловна Друштво ГА: Према одлукама Управног суда неприхватљив однос најодговорнијих

ГА: Према одлукама Управног суда неприхватљив однос најодговорнијих

0
ПОДИЈЕЛИ

Грађанска алијанса указује на неприхватљив однос најодговорнијих према Управном суду, његовим одлукама и укупном раду, па позивају скупштински Одбор за правосуђе да закаже контролно саслушање на ову тему. 

ZORAN VUJICIC

„Без концепта владавине праве нема демократије, а судећи по актуелним црногорским процесима те доминантном односу према пресудама Управног суда, можемо рећи да у Црној Гори имамо девијацију овог система“, казао је Зоран Вујичић из ГА.

Он је истакао да је Управни суд примјер како се суди по закону и који у континуитету показује добре резултате у свом раду.

„На који смо као цивилно друштво могли да се ослонимо, а који је нажалост поступањем Владе, државних органа и локалних самоуправа потпуно маргинализован. Нажалост у позицији смо да причамо о стварима око којих не смије бити дилеме и дискусије – једноставно, пресуде Управног суда морају се поштовати, а то до сада у Црној Гори није био случај“, истакао је Вујичић.

Према његовим ријечима, занемаривањем пресуда, неизвршавањем одлука и неуклањањем правних посљедица нелегалног рада државних органа и институција чини се да Влада Црне Горе шаље поруку да овај суд није потребан Црној Гори, те да је Управни суд само статиста у процесу придруживања Европској унији.

„Овакав однос чини се да најприје препоручује укидање судских инстанци у Црној Гори, јер су досадашње пресуде пречесто остајале неизвршене. На овај начин, прави се још већа штета и остварује контраефекат јер се сви они идентификовани као одговорни у кршењу управних поступака, које често упућују и на кривичну одговорност оваквим поступањем, охрабрују и настављују са својим ангажманима и штетним чињењем“, казао је Вујичић.

Када је ријеч о конкретном непоштовању одлука Управног суда, Вујичић наводи то да је Управни суд поништо одлуку о именовању Оперативног тима Партнерства отворених влада.

„Поништавање тог акта има за правну посљедицу поништавање свих радњи које је такав акт произвео. То значи да више нема Оперативног тима нити радњи које су предузете од његове стране. Међутим, Влада Црне Горе не реагује по пресуди Управног суда којом је поништена одлука и оменовању Оперативног тима Партнерства отворених влада. На сајту Владе још увијек се налази материјал који је посљедица рада овако формираног тима који нема легалитет“, нагласио је Вујичић.

С друге стране, додаје он, још увијек су у правном вакууму када је у питању функционисање и рад овог тима.

„Јер се Влада на посљедњој сједници није огласила поводом овог случаја нити предложила Одлуку о формирању новог тима, док је одговорна особа за овакво грубо кршење процедура још увијек на врло високом мјесту у Влади, одакле пријети да ће својим поступањем без санкција наставити да урушава углед Владе те државне органе уводи у нелегалне радње“, нагласио је Вујичић.

Управни суд већ трећи пут пресудама поништава одлуке Фонда за мањине о расподјели средстава по расписаним конкурсима међутим, никакве радње по одлуци суда Фонд није предузимао, већ их у континуитету крши и расписује нове конкурсе и расподјељује средства.

„Фонд годинама доноси исте одлуке, иако пракса Управног суда упућује на то да је неопходно испоштовати препоруке Државне ревизорске институције, Европске комисије и других међународних и домаћих субјеката, који су указивали на проблеме у функционисању Фонда. На жалост, Фонд за овакав незаконит рад и даље има превише подржаваоца“, казао је Вујичић.

Подсјећа да су у више наврата у претходном периоду о непоштовању пресуда Управног суда, јавност обавјештавале политичке партије, НВО сектор и бројне друге институције, а најсвјежији примјер је одлука Агенција за електронске комуникације и поштанску дјелатност ЕКИП да не испоштује одлуку Управног суда када је у питању цијена роминга за мобилне оператере.

„Оваква пракса мора забринути и натјерати на акцију, па у том смислу позивамо скупштински Одбор за правосуђе да закаже контролно саслушање на ову тему. Такође, позивамо све оне који имају извршни налог Управног суда да се због неизвршавања пресуде обрате Омбудсману који је надлежан за неизвршавање судских пресуда као и Судски савјет да закаже сједницу и размотри све посљедице оваквог стања и односа осталих грана власти њима“, казао је Вујичић.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here