Насловна Друштво ГА: Однос према мигрантима је доказ да се деведесете нијесу случајно десиле

ГА: Однос према мигрантима је доказ да се деведесете нијесу случајно десиле

0
ПОДИЈЕЛИ

Грађанска алијанса (ГА) веома је забринута због односа према мигрантима и како се као друштво односимо према невољницима и другачијима, налази се у саопштењу.

Налази једне од најугледнијих свјетских агенција за истраживање јавног мњења – Галуп-а, по ком се Црна Гора нашла на претпосљедњем мјесту по спремности да прихвати избјеглице, алармантни су за цијело друштво.

Коначно, државни органи морају да почну да раде свој посао и хитно реагују и покрену читав низ акција и мјера које ће између осталог имати и за резултат промјену свијести и односа грађана према избјеглицама, који због страха од прогањања долазе и у нашу државу. Прихватање различитости и помагање невољницима мора са дневно политичког прећи у истинско чињење и систем вриједности, посебно јер је црногорско друштво мултинационално. Да још нијесмо постали интекултурално друштво говори нам и висока етничка дистанца између народа који живе у Црној Гори.

Иако постоје периоди који су свијетле тачке у историји Црне Горе када смо великом броју избјеглица пружили руку спаса постоје и они други када смо те исте избјеглице депортовали назад под „нож џелату“ од ког су бјежали и код нас затражили спас. Иако је држава признала злочин и исплатила око четири милиона еура одштете члановима породица жртава, није осудила одговорне и није установила дан сјећања на жртве.

Након напада у Никшићу, резултати Галуп-овог истраживања су још један показатељ да нам се деведесете нијесу случајно десиле.

Имајући у виду самозаваравање да није било рата у Црној Гори и да у рату нијесмо учествовали, а да га је 90 одсто становништва подржавало и до данашњих напада у Никшићу и оваквог односа према мигрантима, јасно је да се мало шта промијенило, стоји у саопштењу Грађанске алијансе.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here