Насловна Издвојено ГА о случају „Рамада“: Премијер легитимисао прогон и оправдао одмазду звиждача

ГА о случају „Рамада“: Премијер легитимисао прогон и оправдао одмазду звиждача

0
ПОДИЈЕЛИ

Грађанска алијанса упутила је данас отворено писмо премијеру Милу Ђукановићу поводом случаја звиждача у хотелу „Рамада“. Они су нагласили да су шокирани реакцијом премијера који је у Скупштини изјавио да би сваки послодавац на свијету поступио исто, чиме је премијер, истичу у ГА, охрабрио оне који су над менаџерком „Рамаде“ спровели силу јачег оставивши је без посла. Они наводе да је премијер том изјавом легитимасао њен прогон и оправдао одмазду али и обесхрабрио све будуће звиждаче. Премијер је показао да или не познаје случај – или га није брига, истичу из ГА. Они су позвали Ђукановића да заштити звиждача, тј. да ради свој посао.

Отворено писмо преносимо у цјелости:

Поштовани г-дине Ђукановићу,

Сходно Вашој одговорности првог човјека на челу извршне власти, од Вас очекујемо одговорне изјаве у домену људских права, спровођења императивних законских норми, санкционисања починилаца, коруптивних радњи и заштите грађана који вјерују да својим дјелима освјетљавају пут у мраку црногорског грађанског активизма.

Због тих очекивања смо посебно шокирани након Ваше изјаве у Скупштини, током Премијерског сата, везано за случај менаџерке хотела “Рамада” која је, како тврди, разоткрила коруптивне радње у којима су учествовали државни службеници, буџетске јединице, политичке партије и приватни сектор.

Умјесто да њен подухват охрабрите јер је, како тврди, открила како буџетска јединица под патронатом министра Ивана Брајовића, плаћа закуп сале за његову партију, чиме је оголила читав коруптивни ланац – Ви сте изјавом „То би урадио сваки послодавац на свијету… Када би се неко усудио да да податке о вашем боравку у неком хотелу, сигуран сам да би га власник хотела суспендовао“ охрабрили оне који су над њом спровели силу јачег оставивши је без посла.

Тиме сте легитимисали њен прогон и оправдали одмазду, а што је још горе обесхрабрили све будуће звиждаче. И показали да не познајете случај, или
да Вас није брига.

Подсјећања ради – није она открила податке о боравку, нити је дала иком било какав документ. Само указала на то да грађани плаћају нешто што ни у лудилу не би смјело да се плаћа, то јест како се злоупотребљавају средства из ионако бушног буџета.

Ништа ново нема у чињеници да су политичари у свом дискурсу склони замјени теза и извртању чињеница. И тако, у покушају да помиримо политичара и премијера у Вама – указујемо на потребу да ревидирате или повучете изјаву која је у овом облику оправдање „одстријела“ звиждача и порука свима који се дрзну да открију високу корупцију.

Да поједноставимо: понашате се као када би Вас комшија обавијестио да Вам неко нешто краде из дворишта, а ви у невјероватном обрту охрабрили лопова док туче комшију под изговором да „га није требао пријављивати“.

Ако је уопште битно, тај савјестан комшија који брине о Вашој и нашој имовини је и самохрана мајка двоје дјеце, која је сада на улици, и за Вас је то потпуно нормално и пожељно? И нормално је у тој логичкој матрици да новцем грађана плаћамо партијске скупове?

И да СД и ваш министар прођу некажњено заташкавајући ову работу, макар до избора?

Подсјећамо Вас да горе поменута одговорност према свим грађанима подразумијева и ову жену-хероја те Вас позивамо да јој лично Ви уручите позив за пријем и тако је охрабрите, и на крају анимирате неког новог послодавца да јој пружи шансу. Јер, Рамада као послодавац ради шта може и шта хоће, Жељезнице и партија што им се каже и што им „прође“, а Ви – радите оно што морате. А морате, из одговорности према демократским процесима у које, надамо се, вјерујете – безусловно стати у заштиту ове савјесне жене, јер тако штитите државу, коју је претходно штитила она.

Да опет поједноставимо: радите заправо Ваш посао.

Уједно вас подсјећамо да сте и предсједник партије која је чланица Социјалистичке интернационале, па је и из тог угла несхватљиво да стајете на страну послодавца који крши закон, а не радника који штити и фирму и државу.

Стога од вас као предсједника Владе очекујемо да иницирате одговорност вашег министра, посјету пореске и радне инспекције која би у хотелу “Рамада” извршила увид у акте о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста, о процјени ризика, увид у одлуке из области мобинга, уговоре, записнике и платне листе и сву осталу документацију, а у Агенцији за спрјечавање корупције која је показала онертност и неспособност као шеф партије – да покренете процедуре законских и кадровских измјена.

Уколико то не урадите остављате простор и поруку силницима из свих пора друштва да могу радити што им је воља и да могу проћи некажњено. Омогућавате чак и урушавање уставног поретка. И остављате, зашто да не, слику система у којем је посве угодно мрзити и само звиждање због звиздача. 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here