Насловна Издвојено ГА министру Даниловићу: Приоритет да буде испитивање рада Управе полиције

ГА министру Даниловићу: Приоритет да буде испитивање рада Управе полиције

1
ПОДИЈЕЛИ

Грађанска алијанска предложила је новом министру унутрашњих послова Горану Даниловићу списак приоритета за које сматрају да би требали да буду у фокусу његовог дјеловања. Они су навели да би приоритет мора прије свега да буде буде испитивање рада Управе полиције.

Га новом министру предлаже оно што би му морао бити први и апсолутни приоритет а то су полицијски послови. Из ГА су нагласили да се прије свега очекује да преиспита даљи ради садашњег директора Управе полиције.

„Наиме, након протеста опозиције у октобру 2015. године и грубих кршења људских права, неколико пута смо позивали г-дина Славка Стојановића, директора Управе полиције, да поднесе оставку. Како он то није учинио, сматрамо да се морају предузети конкретни кораци, имајући у виду Ваше надлежности“, казао је координатор програма ГА Владавина права Зоран Вујичић.

Они су напоменули да је ГА регистровала 25 случајева у којима су грађани пријавили поступање припадника Управе полиције које није било у складу са законом, и да сматрају да се чак у неколико случајева радило о тортури.

„Директор УП у неколико случајева није говорио истину, што је утврђено касније у поступцима против грађана и новинара и није саопштио имена полицијских службеника који су пребијали грађане. Такође, нико од виновника напада на припаднике Управе полиције, приликом протеста и сукоба који је избио испред Скупштине још увијек није идентификован и процесуиран“, нагласио је Вујичић.

policija-protesti-podgorica-df

Они су такође подсјетили да су скоро сви грађани који су ухапшени те вечери ослобођени на суду.

Они су такође предложили министру Даниловићу да детаљно размотри рад Специјалне антитерористичке јединице (САЈ), јер се оптужбе за најтежа кршења људских права током протеста у октобру односе на службенике ове јединице и улогу команданта САЈ-а, који по узору на директора није саопштио имена службеника који су брутално тукли грађане по граду.

„У САЈ-у раде лица која су вишеструко оптуживана за кршења људских права, а више од 50 запослених у овој јединици не припадају националним мањинама“, нагласио је Вујичић.

gojko-prebijanje-policija-protestiКао други приоритет ГА наводи унутрашњу контролу „имајући у виду да Унутрашња контрола није утврдила прекорачења службеника Управе полиције ни у једном случају током протеста, који смо регистровали и пријавили, иако су бројни од њих евидентирани и документовани изјавама, медицинским и видео доказима, о некима се прецизно изјаснио Савјет за грађанску конторолу рада полиције, Суд и Омбудсман“, казали су из ГА.

Они су предложили министру да хитно покрене процедуру за смјену руководиоца Унутрашње контроле и да започне темељну реформу у оквиру исте организационе јединице.

Они су истакли и да је посебно забрињавајуће то што су на приморју припадници МУП-а ангажовани на обезбјеђењу локала иза којих стоје безбједоносно интересантне особе, а при томе МУП-у не достављају информације које би биле значајне у разоткривању криминалних активности.

Из ГА су такође предложили министру да очекују од њега да утврди ко је одговоран што се полиција није на вријеме иселила из Филијале унутрашњих послова (Лименке) а због којег је буџет оштећен за 10 милиона еура у корист брата премијера Мила Ђукановића и да о томе обавијестите јавност?

Такође су као приоритет навели и бирачки списак.

„Бирачки списак је под великом сумњом бројних НВО-а и опозиционих партија, па апелујемо на што хитније информације о досадашњим активностима тим поводом“, казао је Вујичић.

Из ГА су напоменули да треба анализирати и начин давања држављанства, као и испитивање финансирања и функционисања НВО сектора.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here