Насловна Друштво ГА: Делегација ЕУ да истраје на препорукама измјене изборног законодавства (ВИДЕО)

ГА: Делегација ЕУ да истраје на препорукама измјене изборног законодавства (ВИДЕО)

0
ПОДИЈЕЛИ

Уставни суд Црне Горе и Заштитник људских права и слобода не штите права грађана, него партитократије, оцијенили су из Групе грађана Грађанска акција, и позвали представнике Делегације Европске уније у Подгорици да истрају на препорукама да се омогући индивидуално кандидовање појединаца.

Грађанска акција је данас организовала прес конференцију на тему “Системско и масовно непоштовање основног људског права у Црној Гори, права да бирамо и будемо бирани”.

Представник Грађанске акције, Божидар Вујичић, подсјетио је да је Уставни суд право грађана да непосредно бирају одборнике и посланике протумачио као право бирача да лично гласају, напомињући да је та организација на такво тумачење поднијела притужбу Заштитнику људских права и слобода.

“Заштитник људских права не налази ништа необично што Уставни суд уставно право грађана Црне Горе тумачи као њихово право да лично гласају. Уставни суд, а нажалост и Заштитник људских права не штите права грађана, него права партитократије која је поробила ово друштво и која поткрада државу”, казао је Вујичић у ПР Центру.

Независни одборник у Скупштини Општине (СО) Будва, Стеван Џаковић, истакао је да је препорука Делегације Европске Уније (ЕУ) у Црној Гори, да се у изборном законодавству омогући индивидуално кандидовање појединаца, без обзира да ли припадају некој политичкој структури ли не.

“То значи да би требало да сваки грађанин може да се кандидује за посланика, односно одборника, а да сам, као кандидат скупи довољан број потписа и испуни услове које Закон прописује. То није омогућено ни прије пет година ни сада”, појаснио је Џаковић.

Он је позвао представнике Европске комисије да истрају на захтјевима и да се, како је казао, коначно омогући, право појединцу да бар буде кандидован на изборним листама.

“Због чега опозиција у Црној Гори пет-шест година не инисистира на том правилу које потенцира ЕУ? Ако опозиција губи изборе годинама, а власт добија, закључак је да опозиција у ствари није незадовољна тим правилом. Закључак је да опозиција уопште онда и не губи него и она добија и да ради у истом тиму као и позиција”, сматра Џаковић.

Декан Факултета за државне и европске студије, Ђорђије Блажић, казао је да црногорски изборни систем“ има најмање 12 јако битних елемената неуставности“, напомињући да је Црна Гора земља, а не држава, јер, како сматра, нема иституције државе.

„Не мислим да је опозиција крива, не мислим ни да је власт крива. Мислим да сам крив ја као грађанин, који допуштам да се ради овако како се ради, јер сам ја носилац суверенитета, ја сам власт. То што су политичке олигархије прибавиле себи за право да они буду носиоци суверенитета, то је друга прича. То је грешка наша, а не њихова“, сматра Блажић.

Изборни закон је, према његовим ријечима, партијски закон, рађен „за себе и због себе“.

„Ако смо држава онда смо договорна, а не правна држава. Договорна држава значи да господа из партијских олигархија сједну и договарају се како им и шта им одговара. Изборни закон се доноси двотрећинском већином, а то значи да је дио опозиције итекако одиграо игру да би заштитио своје позиције“, казао је Блажић.

Он је цитирао члан 83 Устава, у коме пише да Скупштину чине посланици који се бирају непосредно на основу општег и једнаког бирачког права и тајним гласањем.

„Став два гласи да Скупштина има 81 посланика. Има ли тога писменог човјека коме језички норма није јасна? Једино није јасна Уставном суду и Заштитнику људских права и слобода. А није им јасна због тога што не желе да им буде јасна. Овдје немамо правну неписменост. Овдје имамо језичку неписменост људи који раде у тим институцијама“, рекао је Блажић.

Према његовим ријечима, у Црној Гори не постоји политичка, већ институционална криза.

Извор:PR Centar

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here