Насловна Мозаик ФСС: Колико кошта ,,правда“?

ФСС: Колико кошта ,,правда“?

0
ПОДИЈЕЛИ

Фудбалски савез Србије оштро је реаговао саопштењем на одлуку Суда за арбитражу да додели Албанији победу у мечу који је прекинут у Београду због дрона.srbija-albanija-1583

Одлуком суда у Лозани, Албанији су додељена три бода, а Србији одузето три, а наш тим је кажњен и играњем наредна два меча на свом терену без публике, уз 100.000 евра.

Суд за арбитражу у спорту је на тај начин одбацио жалбу Србије, а прихватио албанску, а одлука се образлаже тиме што није нађен доказ да су Албанци одбили да наставе меч, као и да је прекид уследио због лоше организације утакмице утакмице и уласка навијача на терен.

Подсетимо, крајем првог полувремена утакмице између Србије и Албаније у октобру изнад терена стадиона Партизана појавио се дрон са заставом „Велике Албаније“, коју је скинуо Стефан Митровић, после чега је уследило кошкање играча и улетање навијача.

Саопштење Фудбалског савеза Србије преносимо у целости и без исправки.

Суочени са пресудом Суда за спортску арбитражу (ЦАС) из Лозане, која представља преседан, усуђујемо се рећи срамоту за право и правду, политички јасно обојену и скандалозну за европски и светски фудбал, Фудбалски савез Србије жели да апострофира чињенице које јасно указују на нефудбалске елементе који су ЦАС селективно учинили судом неправде у случају Србије и српског репрезентативног фудбала.

Жалба ФСС против УЕФА је у потпуности одбачена, а жалба ФС Албаније је, како се наводи, делимично усвојена. И то у елементу коначног епилога утакмице која је фудбалски свет упознала са до тада невиђеном провокацијом у сфери спорта и јасном политичком конотацијом.

Суд који би морао бити аполотички донео је пресуду која има политичко саопштење и због тога питање – колико кошта „правда”? Како другачије дефинисати само један мали део из срамне пресуде суда неправде у коме дрон са заставом ткз. велике Албаније они тумаче као „патриотски симбол”!? Оно што су осудили сви званичници УЕФА, изум који је за читав фудбалски свет, али и овај регион, био јасна провокација, само за судије из Лозане није. Одлука која је пристрасна и представља преседан а уперена је и против свих напора које и ФСС и држава Србије улажу у стварање доброг амбијента на овим просторима, говори о несхватању суштине и начину на који је суд деловао.

Зашто Суд за спортску арбитражу у образложењу пресуде помиње „последице експлозивне политичке ситуације која опседа Балкан већ неко време а посебно последње две деценије”? А после те констатације заставу која је трн у оку многим народима и државама на овим просторима дефинише као „патриотски симбол”! Срамота за право и правду. Да ли оваквом једностраном пресудом суд за неправду утиче на „експлозивну политичку ситуацију”, свесно на штету не само ФСС већ и државе Србије.

Много ствари у читавом овом процесу изазивају нашу отворену сумњу а једна од њих је и време када се саопштава одлука, односно зашто је иста неколико пута била одлагана, а у најави је требало да буде саопштена пре јунских квалификационих мечева? Да ли је све ово урађено наменски, у склопу актуелних политичких дешавања која немају везе са спортом и фудбалом? Уосталом, суд који носи префикс независан, случајно омогућава данској и албанској страни да сазнају епилог и пре доношења одлуке. Како другачије тумачити коментаре данских медија, албанског премијера?

Лицемерно је, такође, да у одлуци ЦАС подржавају сви наши правни аргументи наше аргументе и „саосећа са нашим играчима и ФСС” а у исто време подвлачи неистину у којој стоји да „суд није пронашао јасне доказе да су гостујући играчи одбили да наставе меч, а да су албански навијачи управљали дроном”. Постоје одлуке и сведочења судије, делегата и осталих званичника УЕФА које говоре супротно, али за ЦАС је било важније бавити се политичким, а не спортским и фудбалским питањима. Несхватљиво је и до сада невиђено да суд потпуно поништи одлуку УЕФА у албанском случају и комплетно је промени.

Скандалозно је да се први пут у историји фудбалског спорта дешава да се одлуком Суда поништавају одлуке судије донете у терену за игру. Тако се отвара „Пандорина кутија“ за мењање правила фудбалске игре. То практично значи да би играчи и клубови, незадовољни судијским одлукама (офсајд, казнени ударац…) у будућности могли да покрену поступке пред судовима.

Због свега наведеног ова одлука суда за неправде је апсолутни преседан у свету спорта, одлука која наноси велику штету за ФСС, УЕФА и за фудбалски спорту у целини.

У наредним данима надлежни органи Фудбалског савеза Србије, детаљно ће размотрити све аспекте новонастале ситуације и после консултација са правним тимом, утврдити даље кораке по овом случају. Нашем савезу остаје могућност да у року од 30 дана по пријему оригиналне документације, односно одлуке Арбитражног суда у Лозани, уложи жалбу Федералном суду у Швајцарској.

Фудбалски савез Србије очекује да ће и УЕФА, не само због чињенице да је одлука њихових органа оборена пред Арбитражним судом, већ и због заштите основних принципа и правила фудбалске игре, у смислу да су одлуке судије на терену коначне, такође уложити жалбу Федералном суду у Швајцарској.

На крају, с обзиром да је ФС Србије четвороструко кажњен у овом случају, као и због чињенице да је одлука политички мотивисана и правно неутемељена, затражићемо од УЕФА и свих чланица ове организације, да се на једном од званичних састнака преиспита однос и улога ЦАС-а у систему фудбалског спорта у Европи”, стоји у саопштењу владајућег тела српског фудбала.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here