Насловна Политика „Фридом хаус“: Мало је наде да ће избори у Црној Гори бити...

„Фридом хаус“: Мало је наде да ће избори у Црној Гори бити фер

1
ПОДИЈЕЛИ

Мало је наде да ће парламентарни избори 2016. године уклонити проблеме без одговарајућег механизма праћења, оцијењено је у извјештају америчке организације “Фридом хаус”.

Црна Гора је у редовном годишњем извјештају ове организације о земљама у транзицији добила оцјену 3,93 и класификована је као полу-консолидована демократија.

Констатује се назадовање у заштити основних политичких и грађанских права. “Фридом хаус” је Црну Гору оцијенио као дјелимично слободну земљу, док је, рецимо, у извјештају из прошле године наведено да је Црна Гора „слободна држава.

Оцјене су представљене на скали од један до седам, гдје је јединица најбоља оцјена, а најгора седмица. “Фридом хаус” je демократско управљање у Црној Гори оцијенио са 4,25, изборни процес оцјеном 3,50 а цивилно друштво је добило оцјену 2,75. Независност судства оцијењена је са 4,50, демократско управљање на локалном нивоу 3,50 а корупција пет.

Индикативно је да су у региону боље оцјене добиле Словенија (два), Хрватска (3,68) и Србија (3,75). Оцјене су објављене у априлу, а експланаторни извјештај јуче по нашем времену.

Како се наводи у извјештају „Фридом хауса“ о Црној Гори као земљи у транзицији, Група држава Савјета Европе за борбу против корупције (ГРЕКО) критиковала је неколико неправилности у изборном процесу у Црној Гори, укључујући повећана буџетска средства током кампање, као и запошљавање нових радника у већ оптерећен државни апарат.

Такође је истакла недостатак напретка у спречавању злоупотреба јавних ресурса или стварања адекватних услова за истински слободне и фер изборе. Независни експерти настављају да указују на проблеме у спровођењу новог изборног законодавства, а провјера тачности бирачког списка тек треба да буде завршена. Поред тога, процес успостављања електронске идентификације бирача претрпио је одлагања истиче се у извјештају.

Наводи се и да Државна изборна комисија (ДИК) још нема ефективне капацитете да контролише финансирање политичких партија. Закључује се да је мало наде да ће парламентарни избори 2016. године уклонити наведене проблеме без одговарајућег механизма праћења.

Извјештај садржи и податак да су напади на независне медије, укључујући вандализовање возила, наставили да буду озбиљан проблем јер је најмање 16 напада регистровано само у 2015. години. Указано је да је кршење слободе изражавања, као и насиље, ескалирало током опозиционих протеста у октобру прошле године, јавним пријетњама уредницима на друштвеним медијима и хапшењима новинара док су једноставно обављали професионалне дужности.

Како се наводи у извјештају “Фридом хаус”, прекомјерна употреба силе и злоупотреба овлашћења од стране полиције, попут хапшења демонстраната и новинара, изазвали су јавни револт у земљи и иностранству, а позивано је на истраге. Указано је да су полицајци прекомјерно користили силу током разбијања протеста, које је организовао ДФ.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Prosto je normalno da se isti scenario ponavlja dok je ovaj režim na vlasti. Ne postoji teorijska šansa da se oni jedno jutro probude i odluče da budu pošteni.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here