Насловна Друштво Франсоа Оланд позива на формирање владе еврозоне

Франсоа Оланд позива на формирање владе еврозоне

0
ПОДИЈЕЛИ

Оживљавајући идеју коју је први изнео бивши шеф Европске комисије Жак Делор, Оланд је предложио „владу еврозоне са специфичним буџетом, као и парламентом како би се обезбедила њена демократска контрола“.

fransoa-oland

Француски председник је рекао да је 19 држава чланица еврозоне изабрало да се прикључи монетарној унији, јер је то у њиховом интересу и да ниједна није „преузела одговорност да из ње изађе“, преноси Танјуг.

„Овај избор позива на јачање организације, унапређену заштиту држава које ће о њој одлучити“, истакао је Оланд.

Чланице еврозоне су тренутно окупљене у неформалном телу, еврогрупи, коју чине њихови министри финансија, а којом председава холандски министар финансија Јерун Дајселблум.

„Оно што нам прети није превише Европе, већ њена недовољност“, написао је Оланд у ауторском тексту за „Журнал ди диманш“.

Оланд је истакао да је Европа допустила да њене институције ослабе и признао да се 28 држава-чланица Европске уније „бори да пронађе заједничку основу да крене напред“.

„Парламенти остају превише удаљени од дискусија. А људи окрећу леђа пошто су превише пута заобилажени“, навео је Оланд.

Према његовим речима, популистички покрети су искористили разочарење Европљана у европске институције и конфронтирају се са Европом „јер се плаше света, јер желе повратак подела, зидова и ограда“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here