Насловна Поглед Французи између ватри тероризма и нереда

Французи између ватри тероризма и нереда

0
ПОДИЈЕЛИ

Париз се суочио с првим екстремистичким нападом после новембарског злочина. У престоници Француске је јуче спорни закон о раду бојкотовало рекордних 55.000 људи.

Мушкарац који је у понедељак вече убио полицајца и његову супругу у њиховом дому зове се Лароси Абала. Реч је о двадесетпетогодишњаку који је, преноси АФП изворе блиске истрази, пре три године добио трогодишњу затворску казну због „злочиначког удруживања ради извођења терористичких чинова”. Абала је око девет сати увече на смрт избо полицајца испред куће. Потом је упао у његов дом и као таоце држао жену и дете. Припадници специјалних снага француске полиције убили су терористу после неуспелих преговора о предаји. У кући су затекли жену пререзаног врата и трогодишњег дечака, неповређеног, али у шоку. Одговорност за злочин преузела је Исламска држава (ИД), а агенција Амак, повезана са терористима, убрзо је објавила на сајту да је „борац ИД убио заменика команданта полицијске станице у граду Миро и његову супругу”. Комшије које су позвале полицију чуле су га како узвикује исламистичке пароле.

Драма с трагичним исходом збила се у Мањанвилу, око 50 километара западно од Париза и двадесетак километара западно од града Миро, где је радио убијени полицајац.

Абала је полицајцима, док су преговарали, рекао да је испунио недавну молбу ИД вође Абуа Бакра ел Багдадија да „убије невернике и њихове породице у њиховим кућама”. Полиција је, преноси Ројтерс саопштење тужиоца Франсоа Молинса, на месту злочина пронашла списак потенцијалних мета – репера, новинара, полицајаца и других јавних личности које тужилац није именовао.

Француски председник Франсоа Оланд овим поводом је одржао хитан састанак, после чега је, уз друге високе званичнике, рекао да је неспорно реч о терористичком чину и да је пар „убио терориста на кукавички начин”. Оланд је упозорио да се суочавају са екстремистичким претњама „веома великих размера” и да „Француска није једина којој прети тероризам, што смо опет видели у Орланду”. Наиме, човек сумњичен за повезаност с тероризмом починио је у недељу највеће масовно убиство у историји Америке, усмртивши 50 и ранивши 53 особе у геј клубу на Флориди.

Дан касније, Француска се суочила с првим екстремистичким нападом после крвавог новембарског покоља, услед ванредног стања и у јеку Европског првенства у фудбалу, које је почело 10. јуна и трајаће до 10. јула. У тренутку када је земља под јаким мерама безбедности, што због продуженог ванредног стања, што због фудбалског првенства, човек осуђен због учешћа у џихадистичкој организацији повезаној са Пакистаном, који је узгред био и предмет недавне истраге о сиријској џихадистичкој мрежи, успео је да на приватном имању убије полицајца и ради шта му се прохте у кући жртве. Осумњичени за тероризам је у Орланду, иако на оку федералних агената, купио пушку и пиштољ, законито, неколико дана пре него ће починити крвопролиће.

Када су у новембру прошле године терористи у Паризу убили 130 људи, сатирични часопис „Шарби ебдо” објавио је насловницу у част слободе – насмејана лица куцала су се чашама пуним пенушавог шампањца. Желели су да поруче Французима и свету да морају остати оно што јесу и да су терористи победили оног тренутка када успеју да унесу страх на улице и поремете европски стил живота.

Али после убиства полицајца и његове жене, уз питање сигурности у метроу, на концерту и улицама, свет се пита и да ли је и колико безбедан у својим домовима. А не може се рећи да му, поготову Французима, у овом часу сигурност и утеху дају речи шефа Јелисеја да је влада потпуно мобилисана за борбу против тероризма.

Француска притом више нема довољно „руку и ногу” да запуши све рупе кроз које цуре безбедност, социјална правда, права грађана. Полиција покушава да контролише протесте док се суочава са нередима и насиљем хулигана у току и после фудбалских утакмица, али и са повећаним ризицима од терористичких претњи за време првенства.

Синдикално борбени Французи наставили су у марту започете протесте, који су спласнули минулих дана, када је водена бујица харала земљом. Сена се повукла, али је гнев синдиката и њихових присталица набујао, јер влада не попушта у намери да усвоји закон о раду који ће послодавцима олакшати отпуштање радника и дозволити им да радну недељу од 35 сати протегну и до 46. Док Међународни монетарни фонд позива званични Париз да продуби реформе на тржишту рада јер се Оландова економија не опоравља довољно брзо, престоничким улицама марширају грађани. Јуче је, како извештавају ондашњи медији, протестовало рекордних 55.000 људи.

Неколико стотина демонстраната сукобило се с полицијом. Неки од њих, с капуљачама на глави, упали су на градилиште и дрвеним палетама гађали специјалну полицију. Репортер АФП-а је с лица места известио да је било повређених и да је ухапшено неколико изгредника.

Железнички и авио саобраћај је поремећен. Обустављене су поједине линије, а није радио париски метро. Ајфелова кула такође. Штрајковали су таксисти. Протести су одржани и у другим градовима, а у Париз је из унутрашњости стигло 700 пуних аутобуса.

„Ер Франс”, чији пилоти учествују у протестима, покушава да обезбеди 80 одсто летова. Рафинерија компаније „Тотал”, која је била у блокади, покушава да се нормализује. Али, ситуација у Француској би могла додатно да се закомпликује, на шта је можда најбоље указао генерални секретар највећег синдиката (ЦГТ) Филип Мартине, рекавши: „Нисам песимиста. Надам се да влада разуме шта се догађа.” А власти су упозориле да би штрајкаче могли силом да врате на посао.

Претворићемо „Евро 2016” у гробље

Непуна три сата пре него ће бити ликвидиран, Лароси Абала поставио је снимак на Фејсбуку. У тринаестоминутном запису начињеном у кући жртава, Абала је објавио да је убио полицајца и његову жену, а потом рекао: „Не знам шта да радим с њим”, показујући прстом на дете које је седело на каучу.

Терориста је потом, како је објавио Дејвид Томсон, стручњак за џихад, позвао на нове терористичке нападе током фудбалског првенства.

На снимку се заклиње на верност лидеру ИД Абуу Бакру ел Багдадију, а потом позива „друге муслимане да нападају полицију, новинаре, јавне личности, полицајце и репере”, преноси Танјуг.

Абала је запретио: „Претворићемо ’Евро 2016’ у гробље.” Снимак је, преноси АФП, касније уклоњен, као и фотографије мртвог пара које је Абала објавио на фејсбук налогу под именом Мухамед Али.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here