Насловна Политика Француска подморница „потопила“ носач САД!

Француска подморница „потопила“ носач САД!

0
ПОДИЈЕЛИ

Француска нуклеарна подморница „Сафир“, стара 34 године, успјела је да се током војних вјежби код обале Флориде пришуња и фиктивно потопи амерички носач авиона „Теодор Рузвелт“ и већи дио његове пратње.

582146_podmornica-safir-francuska_f

Вјежбе су укључивале сценарија напада подморница и борбе с непријатељским бродовима

Убрзо након успјеха подморнице, министарство одбране и француска морнарица објавили су вијест „Сафир“ на вјежби са америчком морнарицом близу обале Флориде.

Међутим, убрзо након тога, саопштење и поруке постављене на Твитеру су избрисане, преноси Раша тудеј.

Циљ војних вјежби у водама код обала Флориде које су почеле средином фебруара био је да се тестира недавно модернизован амерички носач авиона, чије је усавршавање трајало четири године и коштало 2,6 милијарди долара, прије него што буде распоређен у нападачкој групи.

Вјежбе су укључивале сценарија напада подморница и борбе с непријатељским бродовима.

Током прве фазе десетодневних поморских вјежби, француска подморница „Сафир“ била је дио такозваних пријатељских снага, али је у другој фази била у улози непријатеља и имала задатак да лоцира амерички носач и припреми напад на америчку флоту предводећи нападачку групу бродова.

У посљедњој фази вјежби, француска подморница се непримијећено приближила морнаричкој групи америчког носача прошавши кроз одбрамбени „зид“ формиран од америчких фрегата које су штитиле носач.

Последњег дана ујутро, издат је налог за отварање ватре, што је омогућило „Сафиру“ да фиктивно потопи „Теодора Рузвелта“, као и већи дио његове пратње“, наведено је у првобитној вијести коју је преузео блог Френч челинџиз.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here