Насловна Политика Француска: Није сигурно да ће се постићи договор са Ираном

Француска: Није сигурно да ће се постићи договор са Ираном

0
ПОДИЈЕЛИ

francuska

Трећег дана преговора Ирана и шест светских сила у Женеви, Француска је оценила да није сигурно да ће се постићи договор о иранском нуклеарног програму, а најављено је да ће се разговорима прикључити и шеф кинеске дипломатије Ванг Ји.

„У овом тренутку, не могу да кажем да постоји икаква сигурност да можемо да закључимо преговоре”, рекао је министар спољних послова Француске Лоран Фабијус за радио Франс Интер, истичући да Француска не може да прихвати неповољан договор.

Разлози због којих је договор неизвестан су, како је рекао Фабијус, то што Француска жели да Иран обустави рад реактора у Араку током преговора и питања која постоје у вези са иранским залихама уранијума обогаћеног до 20 одсто.

Француска је одувек имала чвршћи став према Ирану од већине светских сила, а ирански шеф дипломатије Мохамад Џавад Зариф оптужио је Париз да је непопустљивији од Вашингтона.

Фабијус је нагласио да сваки договор који би се постигао у Женеви мора да буде „озбиљан и уверљив”, истичући да је првобитни текст споразума постигао известан, али не довољан напредак.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here