Насловна Друштво Француска чека доказе о Харадинају

Француска чека доказе о Харадинају

0
ПОДИЈЕЛИ

Захтјев власти Србије за изручењем Рамуша Харадинаја разматраће истражно вијеће Апелационог суда у Колмару, у Француској, пошто му стигне сва неопходна документација за одлучивање о изручењу, речено је данас у том суду, преноси „Танјуг“.

Захтјев, који морају да прате акти о покретању истраге, одређивању притвора и докази који поткрепљују сумњу, још није стигао у тај суд у Колмару, рекла је званичница тог суда задужена за комуникације Сандра ди Роса.

Суд је, међутим, званично обавијештен да Србија тражи изручење Харадинаја, на основу чега је против њега покренут поступак екстрадиције и забрањено му је да напушта Француску. Србија је два дана касније прослиједила Француској документацију преведену на француски и пратеће доказе.

Србија тврди да има не само доказе, већ и 30 свједока који би свједочили о његовим злочинима. Још увијек се не зна како би они, у случају суђења бившем комаданту ОВК били заштићени, подсјетимо, током његовог суђења у Хагу убијено је чак девет свједока, након чека је он ослобођен. Против њега постоји 108 кривичних пријава, а према наводима адвоката Тома Филе Србија тражи изручење Харадинаја за дјела која нису била у оптужници Хашког трибунала, јер је хашко Тужилаштво Харадинаја оптужило тако да он буде ослобођен.

Харадинај је ухапшен је 4. јануара на граници Швајцарске и Француске по српској потјерници, претходно је био ухапшен у Њемачкој али је пуштен. Из Удружења убијених и несталих са КиМ су изјавили да се надају да ће правда можда коначно бити извршена али и да, судећи према претходном искуству, не очекују превише.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here