Насловна Друштво Фотеља му дража од свега: Пажин има чак 14 функција

Фотеља му дража од свега: Пажин има чак 14 функција

7
ПОДИЈЕЛИ

Чланови Владе премијера Душка Марковића, њих 20, пријавили су Агенцији за спречавање корупције (АСК) да поред основних функција у просјеку покривају још барем три.

Анализом њихових имовинских извјештаја „Дан“ је утврдио да министри покривају чак 83 функције, доминантно оне које су везане за државну управу, али ту је и неколико партијских.

Министар правде Зоран Пажин рекордер је по броју функција које се везују за његово име, а има их 14. Осим што је министар, Пажин је и предсједник Савјета за праћење спровођења Стратегије реформе правосуђа и Комисије за политички систем, унутрашњу и вањску политику, поред тога члан је Савјета за владавину права, Савјета за заштиту од дискриминације, Савјета за унапређење пословног амбијента, Државног савјета за спречавање злоупотребе дрога, Савјета за чланство у НАТО, Колегијума за преговоре о приступању ЕУ, Националне инвестиционе комисије, Комисије за расподјелу дијела средстава текуће буџетске године, Савјета за приватизацију и капиталне пројекте, Координационог тима за управљање у ванредним ситуацијама и Вијећа за националну безбједност.

Премијер Марковић поред основне функције предсједника Владе покрива још пет позиција у извршној власти. Наиме он је предсједник Савјета за приватизацију и капиталне инвестиције, Националне инвестиционе комисије, Савјета за туризам, Савјета за владавину права и члан Колегијума о приступању Црне Горе Европској унији. Осим тога покрива више функција у Демократској партији социјалиста, од којих је можда најзначајнија замјеник предсједника.

Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић покрива поред министарске још четири функције и то предсједника Комисије за кадровска и административна питања, а члан је Савјета за чланство у НАТО, Вијећа за националну безбједност и Комисије за политички систем, унутрашњу и вањску политику. У ДПС-у Нухоџић је члан главног одбора и предсједништва.

Његов колега из ресора одбране Предраг Бошковић је потпредсједник Извршног одбора Европске рукометне федерације, а у ДПС-у је члан главног одбора.

Министар финансија Дарко Радуновић је још и члан Савјета за финансијску стабилност, Националне инвестиционе комисије, Координационог тијела за праћење примјене Закона о странцима, Савјета за приватизацију и капиталне пројекте и Вијећа за националну безбједност. У ДПС-у је Радуновић члан главног одбора.

Шеф ресора просвјете Дамир Шеховић је још и члан Савјета за приватизацију и капиталне инвестиције и Комисије за полагање стручног испита Управа за кадрове, а осим тога у својој странци Социјалдемократе (СД) је потпредсједник. Осим политичких функција Шеховић гради и академску каријеру јер је сарадник у настави на Економском факултету.

Министарка економије Драгица Секулић је још и шеф радне групе за преговарачко поглавље 1, као и секторске радне групе за избор и оцјену стратешког значаја приоритетних структурних пројеката у области енергетике, а и члан је главног одбора ДПС-а. Њен колега из ресора саобраћаја и поморства Осман Нурковић, поред функције у Влади, предсједник је Бошњачког савјета у Црној Гори, потпредсједнк и члан главног одбора Бошњачке странке.

Министар пољопривреде и руралног развоја Милутин Симовић је још и потпредсједник Владе и члан главног одбора и предсједништва ДПС-а.

Министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка осим те функције покрива још и позицију члана Савјета за приватизацију, Управног одбора Ловачког савеза Црне Горе, а и предсједник је Демократске уније Албанаца.

Министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић је још и предсједник Социјалног савјета, те потпредсједник и члан главног одбора Бошњачке странке.

Министар европских послова Александар Андрија Пејовић осим функције у влади покрива и позицију главног преговарача за приступање ЕУ, а уз то је и национални координатор Црне Горе за претприступне фондове ЕУ. Осим тога члан је главног одбора ДПС-а.

Потпредсједник Владе и предсједник Бошњачке странке Рафет Хусовић је још и члан Колегијума за преговоре о приступању ЕУ и Националне инвестиционе комисије.

Министарка без портфеља Марија Вучиновић још је предсједница Комисија за процјену штета од елементарних непогода, Савјета за сарадњу са невладиним организацијама и странке Хрватска грађанска иницијатива, те члан Комисије за кадровска питања и Хрватског националног вијећа.

Укупно седам министара није АСК-у пријавило да обавља више функција, али поједини од њих су ангажовани у области науке. Тако је министар вањскх послова Срђан Дармановић професор на Факултету политичких наука Универзитета Црне Горе, гдје је некада био и декан. Његова колегиница из ресора науке Сања Дамјановић и прије преузимања функције у Влади била је истакнути научник, јер је од 2003. стално позиционирана као дио тима престижнх научника у ЦЕРН-у у Швајцарској.

Такође, министар културе Јанко Љумовић је ванредни професор на Универзитету Црне Горе.

Министри Павле Радуловић, Кенан Храповић, Сузана Прибиловић и Никола Јановић нијесу пријављивали друге јавне функције, док су у партијама у оквиру највиших тијела.

7 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Toliko o njegovom „poštenju“ i nepristrasnosti! O kakvom se čovjeku radi, dovoljno je znati da je ovdje došao kao izbjeglica iz valjda Šibenika, a „proslavio“ se time što je desetine ljudi izručio Hrvatskoj na osnovu njihovih montiranih „tjeralica“!

 2. 0
  0

  Zanimljiva figura u svakom pogledu.
  S obzirom koliko funkcija pokrivaju, ovi skorojevici i nesrece su zamislili da su nezamenjivi. Kad bi mogli i vazduh bi nam uzeli.
  Gazdini cobani koji drze ovce pod kontrolom, „da ovcica koja ne zaluta…“

 3. 0
  0

  Погледајте само ту озбиљност и недодирљивост. Најчешће се испод таквих маски крије једна, обична Сплачина која све ради из интереса.

 4. 0
  0

  „Joja“, ovo je neki „lažni profil“ nekog od već dobro poznatih udbaških „botova“ kako bi se sindromom „napuhane žabe“ stekao utisak da ih ima mnogo!

 5. 0
  0

  Стварно су генијалци кад стижу све те послове да раде, што би рекли неки, „у пуном капацитету“, савесно и одговорно на ползу своју, своје партије, а народу шта остане……

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here