Насловна Политика Форум за демократију: Посјета Тачија опасна провокација Владе

Форум за демократију: Посјета Тачија опасна провокација Владе

0
ПОДИЈЕЛИ

Форум за демократију упутио је јавну критику Влади Црне Горе поводом најављене посјете Хашима Тачија.

forum za demokratiju

“Не улазећи у дискусију око правног статуса државности, нити у авантуру тумачења међународног права, сматрамо да је указивање части и гостопримства Хашиму Тачију компромитујући чин Владе Црне Горе узимајући у обзир његову крајње тамну биографију”, саопштено је из те НВО која се између осталог бави промовисањем и заштитом људских права.

У Форуму за демократију истичу да се Тачијево име налази у више званичних и тајних извјештаја међународних организација које се баве ратним злочинима, трговином људи и терористичким организацијама од којих је, како додају, најбитнији извјештај Савјета Европе о случају Жута кућа који указује на сумњу у умешаност Тачија.

“Суштински, ријеч је о особи која у својој биографији има као једини таленат кршење људских права међу којима доминира право на живот и која као таква не би требало да заслужи част и привилегију званичне посјете Црној Гори”, наводи се у саопштењу.

У Форуму сматрају да је званична посјета Хашима Тачија организована под принудом западних сила “које покушавају да министра вањских послова Косова као своју креацију представе широј међународној заједници као толерантну особу спремну за дијалог и сарадњу зарад стварања стабилности у регион”.

Hasim-Taci-002

“Сматрамо да ова посјета представља враћање у прошлост чиме се провоцирају грађани Црне Горе а тиме и нарушава мултинационални склад. У прилог овим наводима иде и уврједљив поступак министра вањских послова Црне Горе Игора Лукшића који је на маршу у Паризу исказао солидарност породицама жртава скорашњих терористичких напада, а да притом није исказао никакву солдарност са породицама киднапованих, несталих и убијених на Косову и Метохији”, наглашено је у саопштењу.

У Форуму за демократију подсјећају да је на Косову и Метохији нестало 43 црногорска држављанина, а да је више од 10.000 Црногораца исељено.

Форум за демократију је замолио црногорске званичнике да питају Тачија да ли, као бивши командант терористичке организације ОВК зна нешто о несталим црногорским држављанима на Косову.

“Сматрамо да Црна Гора мора спроводити европске интеграције поштујићи људска права, владавину права и осталие принципе демократије и да на том путу мора бити досљедна упркос спољнополитичким подстицајима одређених западних земаља. Зато се надамо се да ова посјета министра вањских послова Косова неће условити праксу којом би у будућности као гости Црне Горе могли бити и одређени хашки оптуженици за ратне злочине”, закључено је у саопштењу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here