Насловна Политика „Financial Times“: „Гаспром“ мења однос према Европи

„Financial Times“: „Гаспром“ мења однос према Европи

0
ПОДИЈЕЛИ

Руска компанија „Гаспром“ мења свој однос према Европи и окреће се азијским тржиштима, пише „The Financial Times“, а преноси „Газета.Ru“. Како истиче британски лист, током три и по године од почетка антимонополистичке истраге Европске комисије „Гаспром“ није седео скрштених руку: компанија је преиспитала многе своје велике европске уговоре, при чему је у неким случајевима то било резултат дугих судских спорова.

Gasprom-050111

Прошле године „Гаспром“ је почео одлучније да ревидира свој однос однос према Европи, наводи се у чланку. Лист пише да је у мају 2014. компанија склопила уговор вредан 400 милијарди долара о испорукама гаса Кини и окренула се проналажењу нових азијских тржишта. Осим тога, истиче лист, „Гаспром“ је одустао од стратегије контроле над „целокупним ланцем снабдевања“, која је одавно предмет спорења са Бриселом. Прошле године компанија је такође одустала од пројекта „Јужни ток“.

Међутим, преноси издање, „Гаспром“ је као и раније у знатној мери завистан од Европе. Зато могући договор са Европском комисијом може бити веома „примамљив“ за руску компанију. Питање је да ли ће стране имати довољно правног и политичког простора за склапање оваквог споразума, пише „The Financial Times“.

Преузето са сајта: Руска реч

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here