Насловна Политика Филипински председник прогласио стање националне катастрофе

Филипински председник прогласио стање националне катастрофе

0
ПОДИЈЕЛИ

filipini

Филипински председник Бенињо Акино ИИИ (трећи) прогласио је стање националне катастрофе после девастације изазване супер тајфуном Хаијан, објављено је јутрос на локалном сајту Филстар (ПхилСтар).

Председник је потписао Прокламацију 628 који се проглашава стање националне катастрофе, пошто је, у телевизијској поруци синоћ Акино обелоданио стање у коме се земља налази, а по повратку из посете из најтеже погођеног Таклобана у централном делу Филипина.

Ванредно стање је проглашено у граду Таклобан и осталим деловима Лејта и Самара после инцидената попут пљачки, извештаја напада на шлепере са хуманитарном помоћи које су вршили непознатих људи и у другим деловима Источне Висајаса који су озбиљно опустошени после удара тајфуна – најјачег забележеног у историји земље.

Посматрачи су за ситуацију у Таклобану и другим областима погођеним „супер тајфуном“ рекли да је стравична због сцена уништених кућа, пословних објеката и блокираних улица које личе на сцену после апокалипсе.

У Таклобану, где се више не може видети ни једна читава зграда, улицама се шири задах трулих лешева. У великој мери је разорен и источни град Гујуан од 40.000 становника, у провинцији Самар, док је 80 одсто града Бако од 35.000 људи у провинцији Источни Миндоро под водом.

Филипински владин Савет за смањење ризика и управљање национални катастрофама саопштио је да је, према до сада расположивим подацима, потврђено да је 1.744 људи погинуло и 2.487 је повређено.

Међутим подаци о жртвама у најтеже погођеном Лејту који је претрпео највећа разарање и где су још у прекиду све везе од петка, страхује се да има готиво 10.000 жртва, док у области Самар има око 400 мртвих и око 2.000 који се воде као нестали.

Скоро 630.000 људи је расељено јер су снажни ветрови и поплавне воде уништили њихове домове, а штета нанета путној мрежи и аеродромима блокира брзо достављање помоћи.

Амерички носач авиона испловио је данас за Филипине како би се што пре пружила неоходна помоћ унесрећенима пошто је протутњао тајфун Хаијан.

Заменик генералног секретара УН-а за хуманитарна питања Валери Амос саопштила је да је светска организација издвојила 25 милиона долара хитне помоћи за Филипине из Фонда УН за пружање хитне помоћи у храни, хитне набавке материјала и предмета за домаћинство, помоћи у пружању здравствених услуга и хитног и сигурног снабдевања водом и санитарним инсталацијама, пренела је агенција АП.

До сада је 21 земља обећала да ће Филипинима упутити помоћ, а међу њима су САД, Велика Британија, Јапан, Индонезија, Аустралија, Сингапур, Нови Зеланд, Мађарска и друге.

Филипине годишње погоди око 20 олуја, а многе од њих проузрокују бројне жртве и велику штету, а Хаијан је 24. олуја која је од почетка године погодила ту острвску земљу у Тихом океану.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here