Насловна Политика Филипини: Преврнуо се трајект, страдала 61 особа

Филипини: Преврнуо се трајект, страдала 61 особа

0
ПОДИЈЕЛИ

Број жртава превртања трајекта „Ким Нирвана“ у четвртак у мору код луке Ормок на Филипинима повећан је на 61, јавиле су данас новинске агенције, преносећи и да би узрок несреће могао да буде претрпаност путницима и теретом.

filipini trajekt

Обалска стража је саопштила да је спасено 145 особа, што значи да се на броду налазило најмање 206 особа, односно више него што износи капацитет трајекта – 173 путника и 16 чланова посаде.

Брод се упутио из Ормока у централној провинцији Лејте, на око 560 километара југоисточно од Маниле, ка Пилару на острву Камотес, а преврнуо се неколико стотина метара даље, неколико минута по испловљавању.

Поједини очевици тврде да је на броду, између осталог, било на стотине џакова цемента и пиринча и да је био претоварен.

Према другој верзији, несрећа се десила због лоших временских услова.

Посада је оптужена за немар, а према првим подацима до којих је дошла истрага, брод је нагло скренуо пре него што је дошло до превртања.

Окривљених за убиство има 19 и међу њима су превозник, капетан и 17 чланова посаде, а запрећена казна за убиство на Филипинима је до 40 година затвора.

Морски транспорт главни је начин превоза између више од седам хиљада острва и гребена Филипинског архипелага, а несреће на мору нису ретке.

Највећа несрећа у мирнодопским приликама такође се десила на Филипинима, када се путнички трајект „Доња Паз“ сударио са нафтним танкером, када је погинуло више од 4.300 људи, подсећа АФП.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here