Насловна Друштво Филип Давид добитник 61.Нинове награде

Филип Давид добитник 61.Нинове награде

4
ПОДИЈЕЛИ

Овогодишњи добитник НИН-ове награде за књижевност је Филип Давид за роман „Кућа сјећања и заборава“, саопштио је данас жири на конференцији за новинаре након завршне сједнице у просторијама компаније „Ринџр Ексл Спрингер“ која издаје НИН.

filip_david3-Dimit_340910S1

 У најужем избору за 61.НИН-ову награду за роман године били су Ото Хорват „Сабо је стао“ (издавач Културни центар Новог Сада), Филип Давид „Кућа сјећања и заборава“ (Лагуна, Београд) и Давид Албахари „Животињско царство“ (Чаробна књига, Београд).

 Књижевна награда критике за најбољи роман године НИН-ова награда додељује се од 1954. године и први добитник је био Добрица Ћосић за роман „Корјени“. О овогодишњем лауреату одлучивао је жири у саставу Владислава Гордић Петковић (председница), Мића Вујичић, Јасмина Врбавац, Михајло Пантић и Божо Копривица.

Свечано уручење награде најновијем лауреату Давиду и обиљежавање 80. рођендана НИН-а биће у хотелу Хајат у понедељак, 26. јануара.

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Аплаузи за НИН-ов грађански Euro-Atlantide жири који је још једном успјешно понизио српске књижевне ствараоце ( дакако, и бројне поштоваоце њихових дјела) из Србије, ЦРНЕ ГОРЕ, Српске, региона и дијаспоре. Надам се да ће у наредној сезони рад жирија бити још ućinkovitiji, будући да је реална процјена да састав истог може да буде допуњен или ревидиран на предлог Едија Раме, Хашима Тачија званог Змија, Коча Данаја ( он има и научне референце ), Колинде са два-три презимена али и са тврдим и поносним хрватским именом итд. итд. Јесмо ли ми Срби/Црногорци (исто је“само што су сви Његошевски и Марко Миљановски -намјерно написано великим словима – Црногорци Срби, али сви Срби нијесу Црногорци“ ) самоубилачка нација или је сатана толико надјачао да Господња правда тешко напредује. Поштовано уредништво ИНФОР-са, ви имате могућности, дакако и обавезе, да пронађете и пренесете општој, али посебно српској јавности што је актуелни НИН-ов лауреат ( неопростиво миноран писац у односу на В. Десницу, Ћосића или Лалића нпр. ) говорио на црногорским медијима и какве је савјете дијелио Црногорцима ( мисли се на све држављане Црне Горе ) у тешким, надајмо се прошлим и неповратним данима, када је само искра из црногорског љутог камена недостајала да брат на брата дигне крвнички руку – саклони и сачувај Господе, од тада па до краја вијека и свијета. ( Аутор је предсједник Удружења књижевника Црне Горе – подружнице за Подгорицу и Даниловград )

  • 0
   0

   Господине Перивоје, мало сте превидјели неке бруталне чињенице: НИН већ одавно није српски недјељник! Тачно је, издаје се у Београду. Издавач је Ringier Axel Springer Serbia. Не мислите, ваљда, да им је интерес и циљ развој српске књижевности. Састав жирија, ако мало боље погледате, је довољан за разумијевање садашњег смисла ове, некада престижне награде. „Наш“ Бота је ту, као што видите. И Михајло и Мића и Јасмина.
   Није нам, господине Поповићу, крив Ringier Axel Springer, већ оне главешине, они велеиздајници, који су сва народна блага и све националне вриједности предали, ајде да мало ублажим, у руке туђина. Зато вашу оправдану срџбу усмјерите на главне кривце.

 2. 0
  0

  Уважени посјетиоци портала ИН4С, цијењена Редакцијо, најприје срећан Дан Светога Јована Претече и Крститеља, посебно онима којима је Крсна Слава или који данас склапају кумство – а потом коментар: Ја сам у знак жалости због доласка Х.Т. званог Змија у посјету Црној Гори, значи и Његошу, и Марку Миљановом, и Цару Јунака и,и,и… био замислио да се у наредних 40 дана „короте“ не оглашавам у јавности, на било који начин. Но, догађаји и збивања често човјека чине немоћним да се одржи у сопственом миру. А додјела НИН-ове награде по традицији, дакако знатно мање по садашњици, свакако је или би требало да буде истински књижевни догађај – у посебној мјери и друштвени, тако да аутор ове двије-три изнуђене причице, моја маленкост Перивоје Поповић, предсједник Подружнице за Подгорицу и Даниловград Удружења књижевника Црне Горе – „титула“ је збиља „рогобатна“ и како се год по редосљеду напише или изговори није баш сасвим лако да се схвати шта је по сриједи, по почетку или на крају,моли за праштање и разумијевање. Надам се да ће исто да уважи и Предсједник Удружења књижевника Црне Горе је г. Илија Лакушић, скорашњи „спорни“ добитник престижне 13-то јулске Награде за укупно књижевно дјело, Награде Марко Миљанов и др. бројних књижевних и друштвених признања.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here