Насловна Издвојено Фила: Србија тражи изручење Харадинаја за дјела која нису била у хашкој...

Фила: Србија тражи изручење Харадинаја за дјела која нису била у хашкој оптужници

0
ПОДИЈЕЛИ

Адвокат Тома Фила изјавио је да Србија тражи изручење Рамуша Харадинаја за нова дјела која нису била у оптужници Хашког трибунала, јер је, напомиње он, хашко Тужилаштво Харадинаја оптужило тако да он буде ослобођен.

„Тужилаштво има механизме да оптужницу, уколико жели, напише тако да она буде одбијена, одбачена или да предмет застари,“ рекао је Фила поводом оцјена међународних правних стручњака да Харадинај може бити изручен Србији само ако се злочини за које га терети Србија разликују од оних на основу којих му је суђено у Хагу, преносе београдски медији.

Он је казао да француски суд мора, на основу доказа којим располаже Србија, да утврди да случај против Харадинаја није политички, а српска страна суд треба да увјери да суђење Харадинају у Београду не би имало политичке импликације и нагласио да је песимиста у погледу позитивног одговора Француске на захтјев Србије за изручење, пренијела је агенција Срна.

Реакција Запада је да злочини над Србима не треба да буду кажњени

Ramuš-Haradinaj

„Реакција целог Запада је да ми не треба да расписујемо потернице и да злочини почињени над Србима не треба да буду кажњени,“ рекао је Фила, који је заступао оптуженике пред Хашким трибуналом. Слично је јуче реаговао и министар спољних послова Србије који је казао да се међународна заједница противи хапшењу Харадинаја, и реагује као да су злочини над Србима дозвољени.

Фила сматра да је за Србију неприхватљив приједлог извршног директора Међународне адвокатске коморе Марка Елиса према којем Србија има могућност да призна да је ријеч о политички осјетљивом питању и да затражи од Француске да она подигне оптужницу и суди Харадинају на основу принципа универзалне јурисдикције о ратним злочинима, преноси РТС.

„То је мач са две оштрице,“ рекао је Фила и додао да би „Французи одбили да то прихвате, а да би Србија тако признала да би суђење било политичко“.

Бивши командант ОВК и ратни злочинац Рамуш Харадинај је ухапшен прошле сриједе 4. јануара у Француској, на основу потјернице Србије из 2004. године. Притисци на Србију су почели истог дана, како од стране међународних представника тако и од стране сепаратиста који пријете нападима на српске амбасаде и њихове представнике. Тужилаштво Србије Харадинаја терети за тешка дјела ратног злочина на Космету 1998, односно 1999. године. Хашки суд га је ослободио на веома контраверзном суђењу током којег је убијено девет свједока.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here