Насловна Друштво Фила о Лаушевићу: Кад политика уђе у суд кроз врата, правда излази...

Фила о Лаушевићу: Кад политика уђе у суд кроз врата, правда излази кроз прозор

0
ПОДИЈЕЛИ

Говорећи о помиловању које је услиједило годинама касније, Фила је рекао да је Тадић помиловао Лаушевића уз прећутну сагласност Црне Горе, јер нису реаговали и нису расписали потјерницу за Лаушевићем.

Zarko-Lausevic_0

„Оног момента кад политика уђе у суд на врата, правда излази кроз прозор“, рекао је адвокат Тома Фила говорећи о случају Жарка Лаушевића.

„Кад политика или чак емоције уђу у суд кроз врата, правда излази кроз прозор. Не можете судити на бази онога што раде медији, поготово таблоиди“, рекао је Фила на предавању студентима Правног факултета у Београду.

Тога смо свјесни и данас, примијетио је Фила, јер медији пишу о огромном броју мафија и хапшења, али од 2001. године нема ниједне осуђујуће пресуде јер се све завршава ослобађањем или у фиоци.

Суђење у Црној Гори, испричао је Фила, било је под утицајем „мале средине“, а ситуација се, како је оцијенио, врло брзо отргла контроли.Да су се сви придржавали Његошеве „Зло чинити од зла бранећи се, ту злочинства нема никаквог“, рекао је Фила, поступак не би добио димензије које је имао и не би трајао толико дуго.

„Али врло брзо ситуација се отргла контроли. Од ширења лажи, намјештања доказа, лоше урађеног записника, да би се кроз локалне медије створио утисак да се ради о силеџији Жарку Лаушевићу и његовом старијем брату“, рекао је Фила.

Као примјер, Фила је навео прикривање рупа од метака у подгоричком кафићу „Епл“ у којем је Лаушевић, јула 1993. године, убио Драгора Пејовића и Радована Вучинића и ранио Андрију Кажића.

То је учињено да би се показало силеџијство Жарка Лаушевића, јер је према првој неистинитој верзији пласираној у јавности, Лаушевић, након што је убио двојицу и ранио једног, изашао испред кафане, испалио још два-три метка и питао има ли још кога да га убије.

„Како пиштољ има девет метака, а свих девет испаљено је унутра и свих девет чаура пронађено у кафани, то је прва ствар коју смо утврдили као лажну“, рекао је Фила. Онда је, каже Фила, кроз правосудне органе и политику почела прича о нужној одбрани: „Каква нужна одбрана, кад ови нису имали ни пенкалу, а Лаушевић потегао пиштољ“.

Ни тужилац у тој фази истраге, рекао је Фила, није смио да крене на прекорачење нужне одбране јер би „био линчован у том моменту“.

Говорећи о помиловању које је услиједило годинама касније, Фила је рекао да је Тадић помиловао Лаушевића уз прећутну сагласност Црне Горе, јер нису реаговали и нису расписали потјерницу за Лаушевићем. О случају Жарка Лаушевића говорио је и адвокат његовог брата Михајло Бакрач, који је студентима поручио да га тај случај, између осталог, научио и томе да судије и тужиоци не треба да раде из фотеља, већ да „покушају да се телепортују“ у дато вријеме, на дато мјесто.

Док су, како каже, судије и тужиоци годинама расправљали о томе „под којим углом се пуцало, да ли је могао да пуца у ноге а не у желудац, те да ли су могли да одбију напад лакшим средствима“, браћа Лаушевићи су о томе морали да донесу одлуку у секундама, док им је живот висио о концу.

Предавање „Анализа случаја-Жарко Лаушевић“ организовали су Студентско удружење за упоредно право и Институт за упоредно право.

Лаушевић је у ноћи између 30. и 31. јула 1993. године у подгоричком кафићу „Епл“ убио Драгора Пејовића (20) и Радована Вучинића (19) и ранио Андрију Кажића. Његов брат Бранимир у обрачуну је испалио један метак, који никога није погодио. Жарко Лаушевић је, послије више изречених пресуда које су укидане пред Врховним судом Црне Горе, 2001. године правоснажно осуђен на максималну казну затвора од 13 година, због прекорачења нужне одбране у обрачуну.

Помиловао га је предсједник Србије Борис Тадић 2011. године, на основу билатералног споразума између Србије и Црне Горе који предвиђа да осуђени издржава казну у земљи чији је држављанин.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here