Насловна Друштво Фијат не иде из Крагујевца

Фијат не иде из Крагујевца

0
ПОДИЈЕЛИ

Због приче о могућем одласку “Фијата” из Крагујевца већ дуго се диже прашина. Међутим, званичне најаве о томе нема.

fijat

Због прича које не јењавају радници Фијата јесу уплашени. Мешутим, из синдиката ове фабрике уверавају да до гашења производње неће доћи.

„Колико је коштало инсталирање, малтене кошта и деинсталирање, да каћем, целокупне опреме и преношење, што је по мени апсолутно немогуће у овом тренутку јер компанија Фијат не би улагала толико новца у саму фабрику да би се селила после две или три године. Већина опреме је још под гаранцијом“, каже Зоран Марковић, председник Самосталног синдиката “Фијата.”

Већина Крагујевчана верује да нема разлога да Фијат оде из града.

Бивши градначелник Верољуб Стевановић сматра да је град захваљујући Фијату значајно просперирао и побољшао економску позицију у Србији. Он не може ни да наслути колико би одлазак ове фирме био лош.

Као да неко скреће пажњу са врло важних ствари у жовиту људи, па ‘ајмо мало да причамо о овоме, мало о хапшењима, реконструкцијама, ревитализацијама владе, странек… И хајде да скренемо мало пажњу на нешто што је економски веома значајно“, каже Верољуб Стевановиц, председник коалиције Заједно за Шумадију.

Из ДС-а кажу да и поред тога што влада није испунила своје уговорене обавезе према Фијату, као што су реконструкција аутопута и пруге Лапово-Краљево, неће доћи до његовог одласка.

Иако се зна да овде имају најбоље раднике, новонастала ситуација јесте чудна, додају из ове странке.

„Створила се једна атмосфера да је Крагујевац град који је добио више него што заслужује и чињеница јесте да неки гардови покушавају да лобирају мозда против. Али то је нешто што је недопустиво, да једна политичка странка која има највеци утицај на медије, пушта такве информације“, каже Дусан Обрадовић, председник ГО ДС.

У изградњу Фијата улозено је милијарду и три стотине евра. Власник једне трећине је држава. Из ДС-а –и ЗЗШ-а сматрају да би влада требало више да се интересује за развој ове фабрике.

Из локалне самоуправе не желе да говоре на ову тему јер, како кажу, није примерено коментарисати гласине. Обратиће се јавности једино ако дође до тога да Фијат заиста напусти град.

Такође ни из Фијта не желеда се огласе овим поводом јер сматрају да је читава прица о њиховом напустању Крагујевца велика бесмислица.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here