Насловна Политика Фергусон: Фрустрира што у БиХ још нема власти

Фергусон: Фрустрира што у БиХ још нема власти

0
ПОДИЈЕЛИ

Британски амбасадор у Босни и Херцеговини Едвард Фергусон потврдио је да је Европска унија спремна да помогне како би успјела нова иницијатива усмјерена ка европском путу БиХ, којом се се тражи спровођење привредних и социјалних реформи, али наглашава да нема гаранција за успјех.

bih-zastava

Зато је, објашњава британски дипломата у интервјуу бањалучким „Независним новинама“, важно да грађани дају подршку новом плану реформи и изврше притисак на политичаре да постигну компромисе неопходне да земља крене напријед.

Он сматра да је прекретница која је довела до британско – њемачке иницијативе, а која је потом постала европски приступ за БиХ у процесу евроинтеграција, било насиље које се јавило након протеста у фебруару прошле године.

„То нам је отворило очи да увидимо да су обични људи у овој земљи на ивици стрпљења због неефикасности и корупције, недостатка радних мјеста и правде. Сматрали смо да, иако се ЕУ усмјерила на нека важна питања попут имплементације одлуке у предмету “Сејдић и Финци“, није уложила довољно енергије у друга подручја“, објашњава Фергусон.

Дипломата додаје да су због тога одлучили да треба проширити план реформи и одмах на почетку се усмјерити ка економији, отварању нових радних места, јачању владавине закона и борбу против корупције – питања која су грађанима главни приоритети.

Фергусон подсјећа да је Дејтонски споразум зауставио рат, али је у исто вријеме земљи дао и један од најкомпликованијих система власти на свијету, за који се претпостављало да ће се временом развијати, али су се политички ривалитети и етничке несугласице наставиле.

„Али, да будем искрен, систем је изговор. Ако ваши политичари желе да имплементирају реформе, они то могу урадити… Нема гаранција за успjех. Ми у ЕУ смо спремни да радимо и помогнемо БиХ да успије, али не можемо више од вас жељети бољу будућност држави“, каже Фергусон и додаје да је оно што сада желе да виде стварне реформе које могу поново покренути земљу ка напријед.

Упитан да прокоментарише формирање власти у БиХ након општих октобарских избора, каже да је добра вест да је бар Република Српска добила владу, али да је „невјероватно фрустрирајуће“ да се и пет мјесеци након избора још чека успостављање власти и на другим нивоима, упркос обећањима политичких вођа прије избора да ће тај процес бити брзо окончан.

 „Већина реформи које тражимо за остварење даљег напретка ка ЕУ ће се имплементирати на ентитетским нивоима, али тренутно немамо владу ни на државном, ни на нивоу Федерације БиХ. Грађани су изабрали политичаре да управљају, а не да се бескрајно расправља о томе ко ће добити коју позицију. Надам да ће се овај процес преговора завршити што прије, да можемо почети са правим послом“, каже Фергусон.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here