Насловна Мозаик Ферари – Једна сасвим друга прича

Ферари – Једна сасвим друга прича

0
ПОДИЈЕЛИ

Обично је посао маркетинг извршиоца прилично јасан – продаја што више аутомобила. Међутим, менаџер Ферарија има потпуно другачији задатак.
За њега је проблем превелика продаја Ферарија. Ексклузивност преставља кључ за одржавање овог бренда.

FERARI

“Имам велику одговорност да одржим у животу тај сан који се зове Ферари”, рекао је менаџер Ферарија, пише ЦНН.

Чак и ако имате новац, то вам не гарантује мјесто ни близу листе за вишемјесечно чекање једног од ових аутомобила. Ако желите Ферари, помоћи ће вам уколико од раније имате везе са брендом.

Када изађе нови Ферари, повлашћени третман имају члановима Ферари породице. Уколико имате 6 Ферари аутомобила у свом власништву, ваша поруџбина ће бити међу првима на листи. То не значи да Ферари није расположен за примање нових чланова у своју породицу. За нове купце, најпопуларнији је кабриолет Ферари Т. Скоро двије трећине купаца из Калифорније су нови чланови Ферари породице, а са цијеном од 200.000 долара, то је релативно приступачно чланство.

Са друге стране, за омиљене чланове Ферари породице постоји лимитирано издање Ферарија, који је обично распродат и прије него што се представи широј јавности.

А за оне најважније, Ферари израђује посебан и јединствен аутомобил (заправо, израђују се два таква, јер један мора бити тестиран на несрећу). То је нешто што Ферари ради два до три пута годишње како би наградио своје најбоље купце. Како кажу, то није поклон, иако он кошта милионе. Сваки нови Ферари се израђује према жељи. Ентеријер, екстеријер, боје, све то треба прилагодити клијенту.

Уколико клијент жели да се боја аутомобила слаже са његовом краватом – то ће и добити. Ферари, међутим, намеће неке границе када је у питању овај избор, јер је имиџ бренда важнији од жеља које могу да га наруше. А све то зарад његове вриједности на путу.

Због тога није случајно што је прошле године, на аукцији од 10 продатих аутомобила, управо 9 у власништву Ферарија. Чињеница је да је најскупљи аутомобил икада продат на аукцији је управо Ферари 1962 за 38 милиона долара.

Већ деценијама, Ферари продаје своје аутомобиле за милионе долара, тако да је данас Ферари изградио свој имиџ невјероватног и лијепог аутомобила.

Одржавајући овај циклус ексклузивитета, Ферари већ годинама, објављује да неће производити више од 7.000 комада годишње.

Циљ и даље остаје исти, да се увијек изради један Ферари мање, како би увијек имао неко ко ће морати да чека на њега.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here