Насловна Насловна Фељтон: Кад су вакат каљали инсани – некад и сад (крај)

Фељтон: Кад су вакат каљали инсани – некад и сад (крај)

13
ПОДИЈЕЛИ

Promocija-knjige-Rastodera0

Злочин у Вранешу и даље чека свог историчара

Шта се, заправо, догодило у Шаховићкој и Павинопољској општини 1924. године? Шта је узроковало тај несрећни удес?

Информације о том догађају и доступна документа у студији „Кад су вакат каљали инсани – Шаховићи 1924.“ дају само површну слику и на основу ње изведене закључке.

Велики број питања чији одговори би нас могли довести до могуће истине нису ни постављена.

На том подручју у само непуних десетак година смијенила су се два царства и двије краљевине – Отоманска империја и Аустро-Угарско царство, као окупатори, и Краљевина Црна Гора и Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца које су те крајеве осклобађале од окупатора. О томе у овој студији нема ни ријечи. Ни најповршније анализе.

Послије 1912. године, односно одласка турског окупатора, муслимански живаљ је остао на вјетрометини. Мухаџирски покрет, започет послије ослобађања Никшића и Колашина и успостављањем границе на Тари, сада се проширио и на цијело подручје Санџака на ком није више било турског заштитника.

Након Великог рата иста прича се наставила. И у новој држави, Краљевини СХС муслимани су се често одлучивали да дом замијене неизвјесном судбином мухаџира. А разлога за то било је више. Неке од њих смо навели и у тексту који претходи.

Све ово су значајна дешавања која су морала бити кроз исцрпну анализу обрађена, а која би била темељна за корак ка расвјетљавању догађаја у Вранешкој долини 1924. године.

Данас се поуздано зна једино да се десио несрећни догађај у Вранешу 1924. године у ком је страдао недужни муслимански живаљ и да је томе претходило убиство Бошка Бошковића. Све друго остало је на противрјечним информацијама, „разним причама“ и мало доступних докумената.

Историчар Растодер, поред ненаучног закључивања, изостављања историјских прилика које су претходиле догађају, селективног објављивања докумената, изостављања и значајног поглавља које би обрађивало муслиманско становништво Вранеша послије 1924. године и њихово исељавање, није, чак, направио корак да обради муслиманске избјеглице које су се упутиле у Турску, а вјерујемо да зна да се тада без докумената није могло тамо уселити. Да не причамо о бројним породицама које живе по градовима и селима некадашњег Санџака, зашта и није требао велики напор.

У овом фељтону указали смо на одређена документа и друга која су већ неки аутори обрадили као на примјер уписнице павинопољске школе, извјештај Субнора Бијелог Поља, записе и сјећања савременика у који јасно демантују тврдње које у студији износи историчар Растодер. Такође, цитирали смо и ставове једног од значајних историчара Црне Горе друге половине 20. вијека проф. др Жарка Шћепановића које Растодер такође није ни узео у обзир, а указују на другачију слику догађаја у Шаховићима и Павином Пољу.

Докумената који би помогли расвјетљавању овог догађаја, наравно, да има. Потребан је само објективан истраживач-историчар.

Као завршни прилог даћемо још један документ из 1925. године, дакле, послије догађаја у Вранешу у ком се издаје дозвола Аџу Аџићу из села Лековина да може „подићи“ воденицу, од 15. децембра 1925. године.

dozvola-aco-adzic

На крају, дужни смо да још једном подвучемо: приређивачи овог фељтона нијесу имали намјеру да пишу историографско штиво, већ да само дају подстицај историчарима да га до краја истраже из расположивих извора, како би овај злочин над недужним људима освијетлили у истинским димензијама.

Наравно, жељели смо да дамо и лични допринос из пијетета према жртвама. Само тако, догађај у Вранешу треба да стоји у историји. „Методологија“ историчара Шерба Растодера пријети да га пресели у будућност, гдје би га решавали наши потомци. То не смијемо дозволити.

13 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Злочин у Вранешу чека правог историчара! Истинитог! То треба напоменути!

  • 0
   0

   Pa đe je taj pravi istoričar? Ko mu je branio da se pojavi za ovih skoro 90 godina? Ako ga nema, nemamo pravo da se ljutimo na istoričara Rastodera jer je on nešto u vezi toga rekao. Pominjete „značajnijeg“ istoričara prof. dr Žarka Šćepanovića kojega eto Rastoder nije pitao niti od njega tražio odobrenje za ono što je napisao. Što se taj „značajniji“ istoričar nije prihvatio tog posla kad eto zna sve bolje nego Rastoder? Moj odgovor na ovo pitanje bio bi: i on je bio sklon tome da se taj, kako potcjenjivački kažete, „događaj“ što prije zabašuri i zaboravi!I, na kraju, ne postoji nikakva „prijetnja“da to rešavaju naši potomci jer od onih koji su okrvavili ruke niko nije živ, a ovu sadašnju “ đecu“ niko normalan ne može da tereti za grijeh roditelja ili, u ovom slučaju, đedova i prađedova. To više ostaje kao nauk do čega može da dovede ostrašćena šovinističko-fašistička politika. Sjećate li se 90-tih godina prošlog vijeka kad narodna stranka N. Kilibarde javno kamionima podijeli oružje „svojoj đeci“ da ih pripremi na konačan bračun sa „turcima!“ Zar nam to ne govori do čega sve može da dovede ostrašćena i šovinistička politika u ovom slučaju velikosrpska. Danas je taj Kilibarda sasvim drugi čovjek koji je uvidio svoju ogromnu grešku. Dobro je da se čovjek bilo kad prene i izađe iz đubreta u koje je jednom zagazio a ne da srlja dalje ko divlja svinja.

 2. 0
  0

  Ovaj feljton je ipak ,,podigao prašinu“ i raspre, bar u našim krajevima. Za i protiv, ko je u pravu a ko nije. Istina i laž! – Činjenice i demanti…Treba biti oprezan!

 3. 0
  0

  Зашто прашину, фељтон је права ствар, и неке мрље из прошлости треба да се ,,очисте“ и расвијетле“!

 4. 0
  0

  Mijomire, stani sa češnjakom i slaninom, post je. Ti si podmetač, licemjer i …., neću dalje da me ne brišu administratori. Evo tvoje istine, ti podmećeš uredniku da je potcjenio zločin nazivajući ga događaj, a evo što piše, prevarantu nepismeni.

  На крају, дужни смо да још једном подвучемо: приређивачи овог фељтона нијесу имали намјеру да пишу историографско штиво, већ да само дају подстицај историчарима да га до краја истраже из расположивих извора, како би овај злочин над недужним људима освијетлили у истинским димензијам…..

  negdje ranije su rekli da će koristiti termin događaj jer nije na njima da ka kategorizuju kao genocid, zločin, …da je to posao istoričara.

 5. 0
  0

  Ljubo KO, ne razumijem tvoje manipulisanje sa bijelim lukom i slaninom i šta želiš time reći?Ja sam ti ranije čini mi se rekao da se tim stvarima ne opterećujem i to ostavljam vama koji svu pamet imaju od lokalnog popa i kafanskog društva.Dalje, kažeš da sam podmetač (čega?) i potpuno neopravdano nazivaš me licemjerom i još nešto što ti ni administrator nije propuštio! Šta ti je, čovječe, koji ti je đavo? Šta te je u mojem komentaru toliko uvrijedilo? Da možda nije ono što sam rekao o naoružavanju Srba 90-tih s namjerom obračunavanja sa komšijama druge vjere. Mislio si da za to niko ne zna! Zna se to, Ljubo, i to je nečija teška sramota! možda ti još u ormanu stoji to oružje, nijesi ga predao jer nije evidentirano već je samo dijeljeno! Nazivaš me i nepismenim prevarantom. Baš si nečojski prećerao jer nijesam ni prevarant a ni nepismen. Tek u drugoj polovini tvog komentara spuštio si loptu i normalno komentarisao. Vjeruj mi da imam utisak da si bio dobro popio kad si ovo pisao jer samo pijan može ovako zbrada zdola i bez dokaza lupetat.

  • 0
   0

   Mijomire, iIzvini, pretjerao sam sa ovim „nepismeni“. Kad sam pročitao Vaše reagovanje i sam sam se iznenadio kad sam vidio Vaše opravdano negodovanje zbog moje pretjerane reakcije. Nisam pio kad sam pisao prvi komentar, tako da je netačno da sam bio pod dejstvom alkohola kad sam poslao prvi komentar. Sad je već druga situacija, popio sam pet ili šest rakija. Nadam se da nećete uzeti za zlo moju brzopletost u davanju ocjena Vašeg komentara. Svako dobro.

 6. 0
  0

  padaj kiso majku ti srpsku ,od te fele je Mijomir Ljubo ,a nije sam ima ih jos,kao pred Birokrtasku ,mal smo vas pobili koliko smo trebali,,ili kao onaj “ nisi ti Srbin pope “ nego „Crnogorac si „!,mozda mu je predak neki od onih sto je ubio oca jer je uvrijedio Stanjina ili kao onaj na Grahovo sto je tata primao penziju od Kraljevine Jugoslavije,pa onako ubi tau i posta general,mozda je Miomiru svoj neko od onih koji su bili i ubijali onom vozu sto je iz Austrije usao u Sloveniju ,pa se sjetio svojih „slavnih“ predaka koji poklase oficire a oni misljahu da idu za italiju,podvalili Englezi,voz juri preko granice a kv curi li curi,izlaze na prvu stanicu po obavljenom poslu,bataljon odabranih a svi isprskani krvlju poubijane brace,kao su govorili, poganom krvlju,komadant im cestita a zatim pravac Bled na odmor,svakako zasluzeni.A Mozda je Mijodragu tata ili stric pobio onog Zelena iz Pjesivaca sa svojom familiom ,bilo ih osmoro,izdvoio ih tamo neki Crnogorac ovako cojek kao Mijomir Novak I Trn,izdvdoio ih iz voza pa onako na gomilu sve osmoro masinkom onako po volji i junackoga soja komunistickoga.
  Mozda bi miomir najradje zapjevao „Istina je nije laza,ubili smo popa Blaza“
  Nije lako Mijomire kada takvi dogadjai pritiskaju dusu kao nek koji su ovo Sahovice napravili,napravili i veliko zlo ucinili,ali ni ti manje ne cinis svojim bolesnim pripisivanjem ovog nedjela nekome ko sa time nema veze.
  Samo polako Mijomire,ti tvoji Crnogorci koji su kao ti Crnogorci – Montenegrini su nizi od trave a tisi od zemlje kada se radi o zlocinima dugih ne cujete se nigdje,medjutim nesto sto je bilo prije jednog vijeka daje ti za pravo da postanes ucitelj mrznje .
  Mijomir je pravi Crnogorac isto kao trn i Novak,to su danasnji Crnogorci,sto su takvi nijesu oni krivi,u njih se moze vjerovati koliko na elekrtonski pair.
  Ti si Minjo po nalogu kralja Nikole stitio Srbe u Sandzaku,Od koga si ih stItio ? Od nase brace muslimana. Ti si u Sandzaku srbovao.Doslo je vrijeme da to platis.
  I platio je Minjo i njegov rodjak Milija Kradzic,ali neka bili su to Radovanovi prezimenjaci ,je li Mijo.
  Takvi su ili isti ubili potomke glasovitog Novice Cerovica popa Bogdana i njegovog sina na Zabljaku,ma i neka su bili su Srbi ,jeli Mijo .
  Mozda ti je malo srpske krvi Mijo „Junace“

 7. 0
  0

  E, jado sa Cetinja,
  Tebi ne treba rakija jer si pijan rođen! Čitaš li ti koji put šta pišeš? To stvarno može napisat potpuno zaglupljen čovjek. Na nešto si ogorčen, ne znam tačno na šta! Pokušaj da ne gledaš ljude po nacionalnbosti. Otkud ti tolika mržnja prema Crnogorcima? Zar baš moraju i oni bit Srbi da bi ih ti cijenio?Cetinje, Ima jako dobrih i Srba i Crnogoraca i Albanaca i muslimana. Znam da ti to ne možeš shvatit jer ti to ne dozvoljava porodično vaspitanje i društvo u kojem si. Ako to ikad shvatiš,postaćeš srećan čovjek jer ćeš proširit krug prijatelja a lijepo je imati dosta prijatelja.

  • 0
   0

   cuj Mijomire reci sto si ti rekao moze samo neko kao ti i ta tvoja druzina,ali bice vremana jos ,nije se nista zboravilo to znaj dobro,ovo malo sto vas je Milo okurazio da pokazete svu vasu bestijalnu mrznju u svakom slucaju je dobro,ako nista drugo dicite se vasom nekulturom i primitivnoscu,imate toliko hrabrosti da se nazovete i Crnogorcima,mene to i ne cudi, jedino znamda takvih odavno nema,a ovo sto vi mislite da ste to je nesto drugo na to svako ko imalo drzi do sebe onako u prolazu pljune,nijeste vrijednoi nekog drugog fizickog napora.
   Od nesoja i nikogovina nema do nesoja i nikogovina,iza vas ionako nemoze niko doci ,jer ko dodje iza vas u svakom slucaju ce biti bolji.
   ispjevao je jedan odavno jednu pjesmu o takvim kao ti i ta tvoja druzina.
   A sta cemo Boga radi od Mosove kopiladi,nezaboravi postao je kasnije vas,ovako kao ti trn i Novak,dolsla druga vremena,nebih se cudio sjutra da i ti postanes jedan takav ,jer takvima nije soj karakter nego nesoj Mijomire a toga u Crnoj nikada nije hvalilo,neljudi i spijuna imao dosta ,ali medju njima biti perjanica nije lako,a vi ste tu na celo,ne sekiraj se Mijomire ima Srba i na Cetinje i svugdje i ne samo Srbas ,nazalost takvih kao vi ima podosta iako smo mislili da nema,ali ima.Ziv bio Miomire na sramotu kuce brastva i mjesta odakle si.Ako imas kakvu vajnu zenu pust je medju narod mozda ti ona dovede koga normalnog u kuci kada ti vec nijesi.

 8. 0
  0

  Ne bi ni Adžića odavno. Buni se protiv Kraljevine Srba i ostalih, a njegovima smo davali dozvolu za vodenicu. I to ni godinu kasnije u istom Vranešu odakle su svi, po priči njegovog ajvan-učitelja, i sve pobili i protjerali liši jednog kojeg su pokrstili. Kad ono Ađžići melju žito u Vranešu, nesmetano. Srbima normalno. Idu i u školu. Prodaju stoku, nekretnine, jednostavno trguju.

  O redakcijooooo, molim vi se nađite mi još koji dokument o Adžićima iz Vraneša, siguran sam da je Novak od tija. Viđimiga, zar ne liči pomalo na …. Neki Sekula je tvrdio da je Adžo crni iz Pive, ja više sam sklon vljerovati da je od tija vraneškija, pa gur, gur do Anadolije na deveti pas. Možda i nije , možda je zbilja iz Hercegovine došao u Crnu Goru. Đavo će ga znat. Katunjanin nije to sigurno.

 9. 0
  0

  Pazljivo sam iscitao feljton i komentare. Prije toga i Serbovu knjigu zasnovanu na „dokazima“. Ne znam odakle da pocnem… Ma, svaka cast priredjivacima! Ovo je pravo razotkrivanje namjera Serba Rastodera. Nije mi jasno zasto se veliki „istoricar“ nije oglasio nakon ovoga. A citao je, to je kristalno jasno, pa naprzenog Adzica poturio poturica da lize sve sto je s..o!
  Necovjek bih bio kada bih rekao da mi nije zao zrtava… Ali sta se i kako desilo, koliko toga se nikada nece saznati, crnogorska javnost ce saznati samo zahvaljujuci vama.
  Svaka cast i za posljednji pasus. Tako rade profesionalci.
  A Adzic neka trazi i dokazuje svoje porijeklo, no bolje bi mu bilo da se bavi pravom, jer to mu je struka, a ne istorijom. Ovo je jedan od brojnih pokazatelja koliko zna.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here