Насловна Насловна Фељтон: Кад су вакат каљали инсани – некад и сад (XVIII дио)

Фељтон: Кад су вакат каљали инсани – некад и сад (XVIII дио)

15
ПОДИЈЕЛИ

Mezar_Jusuf_Naza-1

Муслимански одметници харали су после 1918. бјелопољским крајем

Историчар Растодер има, дакле, интересантан методолошки поступак. Када сагледава одређени историјски догађај у обзир узима само она документа и ставове других ако се уклапају у слику тог догађаја како је он замислио и одлучио да научно докаже, а све друго, што може бити аргументација критичког мишљења, лаконски одбацује или уопште не узима у разматрање.

Бавећи се догађајем у Вранешу интересантно је да, како смо већ указали, у обзир није узео историјске прилике, односно, турбулентне балканске и свјетске догађаје који су обиљежили прву четвртину двадесетог вијека, и наравно имали утицај и на дешавања у Шаховићкој и Павинопољској општини 1924. године.

Занимљиво је да Растодер није ни ретка посветио разматрању ставова проф. др Жарка Шћепановића које је изнио у тексту „Међусобни обрачуни и злочини“, који чини дио монографије Бијело Поље, објављене 1987. године, а у ком се, управо, описује догађај у Вранешу. Умјесто тога, у предговору студије, историчар Растодер полемише са Ђиласовим ставовима који нити је историчар, нити се научно-истраживачки бавио овом темом већ је писао о њој у својој аутобиографској књизи, како је сам изјавио у интервјуу „Муслиманском гласу“ 1991. године, да је било о том догађају разних прича које је унио у „Бесудну земљу“, мада неке од њих нису тачне.

Проф. др Жарко Шћепановић у почетку свог текста наводи:
„За вријеме аустроугарске окупације један број Муслимана ставио се у службу окупатора и починио низ злочина над невиним српским и црногорским становништвом. За то вријеме убијен је велики број Срба и Црногораца. Страдали су код својих кућа или при случајном сусрету на путу, њиви, ливади и сл. Зато, плашећи се одговорности, један мањи број Муслимана из Санџака послије ослобођења није се пријавио властима. Највећим дијелом из тих редова настала је муслиманска хајдучија која је послије 1918. године харала бјелопољским крајем, као и у другим крајевима Санџака. Била је то хајдучија разбојничко-пљачкашког карактера, усмјерена у првом реду против немуслиманског становништва, мада су с подручја Санџака познати и случајеви да су ове одметничке дружине уцјењивале и неке богатије Муслимане. Ова хајдучија се одржавала годинама захваљујући вјерском фанатизму и непросвијећености дијела муслиманског санџачког становништва, а и због односа власти према муслиманском становништву. Јер, тих првих послијератних година овдашњи Муслимани још се нијесу били посве уклопили у друштвени и страначки живот, што ће учинити коју годину касније.“

murko-matija

О тадашњој ситуацији на том подручју проф. др Шћепановић каже и следеће:
„О приликама у пљеваљском и бјелопољском крају саопштио је интересантне податке познати научник-професор Карловог универзитета у Прагу Матија Мурко, који је, заједно са сином, 1924. године прошао тим подручјем. Да би слушао чобане-пјеваче на Глибаћима (Мурко је био познати сакупљач народних пјесама) пратили су га „срески начелник и један бивши хајдук, оба са упереним пушкама“, док су увече стражу чували десет наоружаних људи. Запазио је да људи и на пољске радове иду наоружани. Пошто је одлазак из Пљеваља био најавио за четири сата изјутра, већ у два сата биле су послате патроле с обје стране пута, док је покрај њега на фијакеру стално био жандарм. Пут су чували и наоружани Муслимани. Затим, поред осталог, истиче да му је „у ужасном сјећању остало путовање од Бијелог Поља до Берана по коњској стази изнад Лима“ са које су често падали коњи под товаром у Лим. Наводи да му је само недостајало да падне „у заробљеништво Јусуфа Мехоњића, који је још узнемиравао цијело Полимље“. Мурко помиње и злодјела Хусеина Бошковића. “

(наставиће се)

15 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Davno sam čitala o tome kako je lako izvrtati činjenice i istine samo ako dobro poznaješ metodu rada. Neprocenjivo moćno. Šerbo to vrlo dobro koristi.

 2. 0
  0

  скоро је овај хендикепирани направио скандал на филозофском у никшићу, у једној нкад висоокој институцији изјавио је на научном скупу оно о његошу да је геноцидан. зашто нисте реаговали

  • 0
   0

   Niko nikad i niđe ne može da navede ni jedan slučaj da je Njegoš nekoga ubio a kamo li da je izvršio neki genocid. Međutim genocidni su oni koji su zloupotrebljavali njegovo književno djelo kako bi opravdali svoje lične zločine protiv „turaka“ koji nijesu Turci no njihove komšije muslimanske vjere. Ovi koji su masovno pošli da pljačkaju i ubijaju komšije u Šahovićima i Vraneškoj dolini svi su zloupotrijebili Njegoša guslajući i recitujući stihove koji im odgovaraju a koje Njegoš nije pisao za njih. Eto ko je pravio Njegoša genocidnim i ako to on uopšte nije bio! Mislim da na tako primitivan način razmišlja i Xazar nazivajući profesora i naučnika Rastodera hendikepirani. Ti si očigledno operisan od zdravog razuma a umjesto njega imaš obilje životinjske i šovinističke mržnje te bi vjerovatno mogao da upotrijebiš Njegoša u smislu opravdanja svog ličnog zločina prema pripadnicima naroda kojeg ne voliš.

  • 0
   0

   WZ, tebi je „smešno“ ono što normalnom nije smiješno. Kako može biti „smešno“ nečije zanimanje? On jeste istoričar i naučnik što tvoj malecki mozak ne može da shvati. Ako si Crnogorac ne treba da govoriš „vređa“ no vrijeđa. Ovo ti govorim jer vidim da bi ti „zaštitio“ nauku tako što bi Rasoderovo zanimanje i zvanje stavio pod znake navoda pa bi to značilo da on nije to.Na kraju da zaključim: smiješno je kad nepismen ili polupismen čovjek hoće da kritikuje jednog profesora ili doktora nauka! Umjesto toga preporučujem ti da uzmeš malo brašna u šaku pa da mu se slatko ismiješ (Jer se kaže: smije se ko budala na brašno).

 3. 0
  0

  Ne mlatite i ne vrijeđajte mi profesora. Trebalo bi da dodjete kod nas na FPN i poslušate najinspirativnija i najpametnija predavanja!

 4. 0
  0

  Još samo malo fali da zaključite da se od ogromnog muslimanskog terora nije moglo živjet i naravno da negirate da je to bilo vrijeme mira i države koja se zvala Kraljevina SHS sa kraljem Aleksandrom Karađorđevićem i predsjednikom njegove vlade N. Pašićem koji su imali ogromnu želju da se nekako dočepaju planirane velike Srbije u koju se nijesu uklapali krajevi sa muslimanima! Treba da negirate da je to bio zločin isplaniran od strane države i sproveden pod kontrolom načelnika Sreza Nikodima Cemovića i poglavara B. Polja Laza Bogičevića uz upotrebu kraljevske žandrmerije koja je pripremila teren za zločin. Dakle ništa slučajno i spontano. Komita je bilo i jednih i drugih ali to nije bilo odlučujuće za ovaj zločin a dokazivanje da je muslimansko stanovništvo bilo terorističko je neljudska laž i pokušaj da se nađe opravdanje za zločin po svaku cijenu.

  • 0
   0

   Ако је држава планирала етничко чишћење како остаде толико данас Бошњака (муслимана) у бјелопољској општини? Злочин је злочин па био било чији.

   Било би лијепо хипотетички и виртуелно смјестити ове шербо-црногорце у села бјелопољског и пљеваљског среза прије балканских ратова да осјете ту мултикултуралност, па их онда исто тако смјестити у иста села и 1942. када су злочине неки други чинили, па онда и да живе мало по селима куда су балисти и ханџар дивизија ширили братску љубав и националну трпељивост, а било би добро и да осјете братство и јединство деведесетих у Сарајеву, а можда и мало да посјете околину Сребренице за вријеме православних празника. Када прођу и осјете све што треба само због имена и презимена, онда их вратити да похвале професора Шерба. Уздравље трновити дукљани!

   • 0
    0

    ZORANE, odgovor na tvoje prvo pitanje je vrlo prost no ti se namjerno praviš da ga ne znaš! Ni jedan tako masovan državni zločin nad svojim stanovništvom ni malo nije popularan u svijetu i države zbog toga moraju da odgovaraju. Kraljevina SHS je mlada, traje tek nekoliko godina, i nije smjela da dozvoli da joj se proširi glas o fašistoidnosti i genocidnosti prema dijelu svog stanovništva jer bi druge države mogle da intervenišu i kazne takvu zločinačku državu. E samo zbog toga a nikako zbog svoje čovjekoljubosti ta je akcija odmah poslije tog zločina zaustavljena i spriječeno je dalje divljanje ostrašćenog srpskog stanovništva prema muslimanskom narodu. Ostalo što govoriš nagovještavajući da je muslimansko stanovništvo veoma zlo i da je sve to zaslužilo je samo tvoja pokvarenost i zla volja. Pominješ sarajevo koje su četnici bombardovali tri pune godine i Srebrenicu gdje je izvršen jedini genocid poslije drugog svjetskog rata. pominješ i Pljevlja od 1942. a ne pominješ Pljevlja 1943. kad su četnici Pavla Đurišića izvršili genocid nad muslimanskim stanovništvom i da navedem samo jednu strahovitu brojku da je poklano oko muslimanske djece od jednog dana do 15 godina. To možeš naći na internetu samo ukucaj „četnički pokolj muslimana u Pljevljima 1943.“ .Ne mogu da ti odgovorim na sva tvoja mnogobrojna pitanja jer su sva u vidu laži i podvala da bi se zločinci opravdali i da mogu da kažu: E mi smo njih zato što su oni nas!“ Još samo da se osvrnem na tu njemačku handžar diviziju sastavljenu uglavnom od muslimana. Možeš na internetu takođe naći sve o toj jednoj i jedinoj diviziji nasuprot desetinama četničkih divizija koje se nijesu borile protiv okupatora već su masovno vršile zločine nad običnim narodom druge vjere.No, očigledno, to je tebi sve normalno i dobro jer ginu oni koje i ti mrziš. Zar nije za sva vremena sramota za državu Srbiju da u svojoj istoriji mora da upiše 4 godine genocidnog rata protiv muslimana a da ne postignu ono zbog čega su i počeli taj rat. Nijesu uspjeli da pobiju kako su planirali muslimane no su im se oni, i ako skoro goloruki ,uspjeli oduprijet pa su pri kraju Srbi uglavnom počeli vodit odbrambene bitke sa velikim gubicima. Nemaš pravo, Zorane, na tu tvoju krajnje neobjektivnu ogorčenost na muslimane koje ste bezbroj puta pokušali uništit. Mislim da je prošlo vrijeme iznenađenja u tom smislu i da vam se više neće pružat prilika kao u ratu 1991 – 1995. u Bosni ili 1999. na Kosovu!

    • 0
     0

     За злочин свако, али свако треба да одговара и да сви знају за тај злочин! Очигледно логике фали. Како поред Срба познатијих као истребљивачи свих осталих нација, поднација, етноса и свега осталога у пар свјетских и локалних братоубилачких ратова, како, али како остадоше толики муслимани потпуно нејасно, појасни ми молим те, а шта је са Србима, гдје су они или су ето криви јер су Срби па их треба протјерати и побити.У Сарајеву је живјело прије рата приближно 160.000 Срба а сада их је око 5.000, све го четник, волио би трновити са својим именом и презименом и са породицом да си проживио који мјесец у Сарајеву код муслимана па да видиш шта је ко радио у рату, слика би ти била сигурно јаснија. Као православни хришћанин не мрзим никога али баш никога, никоме зло не желим. Џаба Србима колико се код извињавали и признавали све и свашта, и што је било или не они су ТРН у оку зато што понеки имају још мало кичме. Овим фељтоном никад није речено да није бло злочина, али када се укаже на нетачне чињенице ето некога ко је професор, одмах се напада да зли Срби хоће себе да оправдају. Народу чију су дјецу по логорима убијали, чије су очи скупљали и правили огрлице (италијански војни дневници из II другог свјетског рата да не буде да је неки зли Србин измислио), и шта још све нису радили, жалосно је подметати етикете главних злочинаца. У грађанским ратовима су сви ЗЛИ то треба да схватите, а не само Срби. Историја која се не научи се понови, ко логику не спутава и мало знања има то зна. Уздравље трновити!

     • 0
      0

      Teško je s tobom izaći na kraj jer se stalno bacaš s brda na brdo i mijenjaš pravac komentara, ali ti moram skrenut pažnju na najbitniji uzrok rata u Bosni. To je pokušaj ostvarivanja Garašaninovog plana o velikoj Srbiji ! U njoj nije planirano da žive muslimani pa se pokušalo njihovo istrebljenje. Sjećam se početkom 1991. došlo mi je pismo Srpske radikalne stranke đe je pisalo da je planirano da se trećina muslimana pobije, trećina pokrsti a trećina proćera! I ti mi sad prodaješ tvoju foru o građanskom ratu!? Tamo je počeo rat uz pomoć veoma snažne JNA koja je naoružala do zuba lokalno srpsko stanovništvo i predala im već gotove i zauzete položaje oko gradova. Cio četvorogodišnji rat je vođen i finansiran iz Srbije, a iz Srbije i CG su u Bosni ratovale hiljade dobrovoljaca četnika. Nema tu ni g od građanskog rata. To je bila čista agresija susjedne države na BiH!!!

 5. 0
  0

  Шербетко је потурица, није му се чудити шта и како ради. Није му узалуд владар Црне Горе и владика цетињски Његош за претке написао – „како смрде ове потурице“. Није Његош узалуд геноцид над његовимa у Старој Црној Гори опјевао и посветио му своје највеће дјело „Горски вијенац“. Да је Његош данас жив, видио би да се шербетковци нису ни за јоту помјерили са некадашњих позиција. Слуганство је ушло у крв, у гене, то је навикло да некога слуша. Данас им нема Турчина па су ту да слушају ове црногорске бастардовиће. Зато Шербетко пише само о злочинима из периода СХС јер би писањем о злочинима у Плаву 1913-те поткачио оне којима служи. Једном потурица, увијек потурица.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here