Насловна Насловна Фељтон: Кад су вакат каљали инсани – некад и сад (XIII дио)

Фељтон: Кад су вакат каљали инсани – некад и сад (XIII дио)

14
ПОДИЈЕЛИ

str.199 - slika1, B.Bošković,A

Ко је убио Бошка Бошковића?

Извршиоци убиства Бошка Бошковића остали су до данас непознати. Поред комита Драга и Радоша Булатовића за које се, поред осталих, сматра да су убице, како смо већ навели, постоји још осумњичених и верзија овог убиства, али све почива на „разним причама“ за које не постоји ниједан поуздан доказ.

„У скоро свим новинским извјештајима који су слати из Бијелог Поља као убица је означен Јусуф Мехоњић. Штавише, у једној депеши која је послата из Бијелог Поља 12. новембра (објављена у гласилу црногорских радикала „Црна Гора“) стоји: Потврђује се вијест о намјераваној побуни у овом крају под вођством крволока Мехоњића… Поред убијеног (тј. Бошка Бошковића – Ж. Ш.) нађена је сребрна кутија са латинским натписом „Мехоњић“… Рачуна се да број убијених с обје стране прелази стотину…“, наводи проф. др Жарко Шћепановић.

„Бошко се поред једног шиба преврнуо. Послије: вика – повика, дођоше други сељаци: шта би, ко би, ко га уби? Убише га Турци. Ја одем за ону букву, видим чауре из талијанске пушке. Ко га уби? Уби га Јусуф Мехоњић и Хусеин Бошковић. Тај се глас пронио…“, тврди Панто Богавац, један од учесника догађаја у Вранешу 1924. године, а по свом казивању први је дошао на мјесто убиства Бошка Бошковића.

У потписаној изјави Будимира Чогурића, официра ЈНА у пензији, коју је презентирао Милан Булатовић, се каже:

„Ја сам, каже Чогурић, 1974. године био гост у кући Мурсела Мекића из Бољанине. Осим породице Мекића, било је присутно још десетак Мекићевих комшија, старости између 60 и 80 година. Ја сам тада купио од Усеина четири суда пчела-кошница вршара.

Током разговора, Усеин нагласи, можда ти Будо не знаш праву истину о погибији Бошка Бошковића, па ћу ти је ја сада рећи! Побратим Бошка Бошковића био је мој отац, Хусеин Мекић, који је живио у Стевановцу код Мојковца до Бошкове погибије. Послије Бошкове погибије били смо приморани да напустимо Стевановац. Иселили смо се од Мојковца и населили овдје у Бољанини.

Бошко Бошковић, као угледни човјек, имао је више побратимстава и кумстава. Поред осталих, био је побратим и са Амиром Муслићем из Муслића код Шаховића. Једном приликом Бошко је дошао код побратима Муслића у госте. У току гозбе, Бошко, већ припит, није се контролисао, него је у разговору увриједио Амирову снаху, удовицу и љепотицу читавог Санџака, жену Амировог покојног брата. Бошковићева увреда тешко је пала Амиру. Смртно је био увријеђен. Одлучио је да му се освети – убиством. Изјавио је код својих пријатеља да ће му Бошко платити главом увреду коју је нанио читавој породици.

Jusuf_Mehonjic-1-1

Амир је припремио убиство Бошка Бошковића. С обзиром да је био јатак Јусуфа Мехоњића, о својој намјери га је обавијестио, молећи га да му помогне у овом подухвату. Мехоњић је одвраћао Амира од ове одлуке. Убјеђивао га је да му је то погрешна одлука. Говорио је да је лако убити Бошковића, али да ће посљедице бити велике. То није паметно рјешење. Бошка ће светити. Његово убиство платиће недужни сибијан – народ. И поред Јусуфовог опирања, Амир му је говорио да је његова одлука коначна, да то мора урадити, па макар лично платио својом главом, јер такву увреду не може опростити. Послије таквог разговора Мехоњић прихвата молбу и договоре се о саставу засједе у којој су били: Јусуф Мехоњић, Виличић, сестрић Јусуфа Мехоњића, Нухо Хот из Карајукића и Амир Муслић. Наишао је Бошко од Шаховића према Мојковцу и на путу је убијен. Ово су тачни подаци о погибији Бошковој, а све остало су нагађања.

Тада је Мурсел Мекић рекао, ако Будо сумњаш у истинитост ове приче, питај Нуха Хота из Карајукића, још је жив и доста често долази у Бијело Поље. Хоти су, Будо, ваши кумови. Истинит је човјек Нухо. Све ће ово потврдити. Домаћинову причу су сви потврдили као тачну.“

У тексту „Жртвовати се за друге Мијајло Ашанин је записао:
У Османбеговом селу код Бијелог Поља причао је Милети Марковићу, (једном од бјелопољских руководилаца) стриц Љубише Ракоњца, професора из тог села који је живио близу 100 година, да Булатовћи нијесу убили Бошка Бошковића већ Јусуф Мехоњић, зато што га је молио отац лијепе муслиманке из села Обода са којом је Бошко љубавио и често се са њом састајао.

Након убиства Бошковића причао је хоџа Ракоњцу и многима:
Истог дана након погибије Бошка Бошковића, на Ободу кад је ноћ пала код мене је стигао у кућу одметник Јусуф Мехоњић. Био је уморан и забринут. Имао сам прилику и раније да га видим, али никад није био тако тужан. У разговору, поред осталог, ми је рекао да је био годинама опсједнут причама и притисцима да убије Бошка Бошковића, али да је то одуговлачио и упорно одбијао и објашњавао им да ће доћи до крвне освете и ко преживи неће му бити више опстанка у Вранешкој долини. Али, то моје виђење и објашњење нијесу прихватили ни моји вјерни јатаци и ја га убих за велико зло њихово.“

„Периша Бошковић, брат Бошков, дипломирани правник, о Бошку је дао кратку карактеристику и између осталог казао ово: Послије ослобођења и уједињења радио сам у Министарству унутрашњих дела Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, па сам послије његове погибије био на извору информација и истражних радњи о том случају. Горе су стизале контрадикторне вијести“, наводи мр Петко Бошковић, у тексту „Послије убиства дат је рок за освету“.

„… КО ЈЕ УБИО Бошка не зна се – то су само нагађања. Мислим да је Бошково убиство политичко, наручено и добро плаћено, а извршилац је неко од ондашњих комита, било једне или друге групе“, између осталог рекао је Периша.

(наставиће се)

14 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Bravo, gospodo Srbi, kad ste sve ovo znali što ste do sad ćutali? Čekali ste da neko o tome progovori a vi da iziđete sa ovim vašim „dokazima“. Đe su vam saslušanja sa istrage o ubistvu? Ko je vršio istragu i do kojih je nalaza došao? To bi bilo glavno a ne neko došaptavanje i podmetačina. Nema te sile da može opravdat genocid nad narodom u Vraneškoj dolini. Kad je narod bio tako „spontan“ što je morao predsjednik Sreza bjelopoljskog Niko(dim) Cemović da ih vatrenim govorom na sahrani Boška Boškovića poziva na masovnu odmazdu. Ta srpska sirotinja jedva je čekala da na poziv vlasti slobodno i nekažnjivo krene po najprije u pljačku. Kraljevina SHS je sve planirala i organizovala pa zbog toga nije bilo nikakve istrage? Nije valjda luda da svijetu saopšti istinu da su genocidna država?!

 2. 0
  0

  U navedenim izjavama ljudi koji su zivjeli u tom vremenu i imali saznanja o dogadjajima od direktnih ucesnika moze se jasno vidjeti da su sami izvrsioci bili svjesni posledica koje ce nastati ubistvom Boskovica odnosno da ce uslijediti osveta na neduznim narodom ali i pored svih upozorenja ipak su izvrsili ubistvo.Pitanje koje se namece je snose li odgovornost za posledice jer bili su svjesni tezine pocinjenog djela i posledica koje ce nastupiti. Naravno moze se takodje postaviti pitanje istinosti ovih iskaza i njihove vrijednosti kao relevantnog materijala za utvrdjivanje tacnosti nekog istoriskog dogadjaja ali posto je cijela knjiga zasnovana upravo na ovakvim iskazima ne postoji ni jedan razlog da ih odbacimo.

 3. 0
  0

  Ovoliko lazi i forsiranja Boskovica kao uglednog gradjanina(inace uglednog ubicu i silovatelja)moze samo srpska istorijska misao.I kome sad ovo treba.Ovoliko lazi direktno utice na Srbe da sebi zadaju jos kojeg neprijatelja,inace su sampioni u pravljenju neprijatelja.Zato ce i nestati.Sve je u tradiciji.Ako imate laznu istoriju,nestacete.Btw,prorocanstvo o jednoj krusci ce se izgleda ostvariti.Nevjerovatno je koliko taj narod radi protiv sebe a da to uopste ne vidi.

 4. 0
  0

  Nakon knjige koju IN4S stampa u saradnji sa Maticom srpskom, a cije djelove objavljujete, recite nam hoce li prva promocija biti bas u Bijelom Polju ili Plavu? Red je da bude u Bijelom Polju.Bas s Tarzanom danas pricam o ovome. Kaze covjek, konacno da se napise istina o dogadjajima u Šehovićima.

 5. 0
  0

  Apsolutno niko ne navodi da je pozitvna licnost nego suprotno. Iz ovog clanka jasno se vidi da je bio prijek i osion covjek.Kao i svi koji imaju nekakvu vlast a primjer za to citamo ovih dana po novinama. Nije mi jasno gdje si ti to procitao.Sto se tice lazi tu vam nema premca. Neko cije se ime pominje prvi put u xv vijeku krade tudju istoriju i prisvaja tudju proslost. Tisuculjetna drzava,alo stante malo lopovi.Nadji negdje da je zapisano da su Crnogorci zivjeli u Zeti ako mozes. Nema toga zapisa sem ako vam ga hodza ne sastavi.

  • 0
   0

   Nebitno je koji narod zivi u CG da li srpski,crnogorski,ilirski ili slovenski.Bitno je da je Crna Gora DRZAVA i to prije Srbije,jer istorija oblikuje i stvara, i da nikada nije bila dio Srbije.(Makedonija je bila iz dva puta doduse kratko,tako da bi imali veca prava traziti tamo neko nebesko carstvo).Uopste mi nije jasno kako vi dozivljavate CG kao drzavu kad su iste godine priznati i da nije tako vec bi tada bili ujedinjeni.Cak su vam blizi karadjordjevici od petrovica,a ovamo o Njegosu guslate.Vasim paradoksima nikad kraja.Kako ne shvatate da su istorijske okolnosti dovele do pravljenja drzava.Austrija/Njemacka primjer.I zapamtite nikad nece Crna Gora biti dio Srbije.Sprovodjenje Nacertanija je dovelo da vise nemate nijednog prijatelja,ili je to masonska zavjera protiv napacenog srpskog naroda.Prestanite da budete vise napaceni.U Beogradu sam proveo 5 godina i imam mnogo prijatelja tamo,dok oni ne znaju sta ce sa vama.Zato se okrenite svom dvoristu i tu resavajte probleme,a ne neke izmisljene za spas srpstva i nebeskih pitanja.Jer vise nacionalnih/nebeskih pitanja nema.Ona su dio 19 vijeka.I prestanite da zivite u 19 vijeku,unistavajuci sebe,svoj narod i potomstvo.Ostala su vam nebeska pitanja kao zanimacija,sto uopste nije lose…

 6. 0
  0

  Ne čudi me ovolika posvećenost događajima 1924.1912. 1918.u djelima dr Šerba Rastodera .Više me zabrinjava nezainteresovanost naučne javnosti za događaje koji su prethodili ovim dešavanjima (ovde govorim prije svega o srpskoj naučnoj javnosti u CG)! Cijenjeni profesor se pokazao kao vješt igrač u bavljenju crnogorskom istorijom naravno po potrebi i ne bez podrške koaloicionih saveznika …Ko se posvetio izučavanju turskih (lokalnih muslimana)zločina u limskoj dolini na početku 20. vijeka ,ubistvima đaka , mučilištima po turskim kulama Plava i Gusinja, ubistvima paljevinama, progonstvima(elektronska izdanja stampe su dostupna na internetu iz tog prerioda) ?Stogodišnjicu konačnog oslobođenja dočekasmo s“naučnim“ simpoziumima o „genocidu“
  O događajima 1924. iznešen je sud različitih strana ali pozivanje na beletristiku nije mjerodavno!
  Ćeraćemo se još!(po portalima)

  • 0
   0

   Znaš li ti dr mr(simuda) šta više od laprdanja o nepostojećim zločinima muslimana Plava I Gusinja ubistva đaka na kulama, ubistva, paljevine i progonstva tvojih Srba!!!???Nemam šta drugo da ti kažem na te tvoje gnusne laži do srm te bilo kao čovjeka .Ko te tjera da tako bezobrazno lažeš, sramoto ljudska!Pih, našta su spremni četnici kao ti?

 7. 0
  0

  Odapetu strijelu i izgovorenu riječ teško je vratiti! Ako te interesuje istina naci će je -prije ili kasnije ,ako negiras činjenice ,govoriš o sebi a ne o bilo kome drugom!

 8. 0
  0

  Ipak na kraju nesto malo poblize doznasmo kako se sve to desilo,citav ovaj feljton treba da bude narodu za nauk koliko god nam se cini da se moze nestom na oruk ne ide.
  Toje je bilo 1924,a mi danas imamo ljudi koji su spremni na isti tako nesto i to za manje stvari,tuzno je i tesko kada narod pocne da sudi i presudjuje,a jos teze kada se hoce na racun nevino poubijanih ljudi istaci svoja neka pravda,jos to i naucno uoblicit.
  Shavtiti mogu Serba Rastodera i kao musliman i kao istoricara da je pokusao rasvijetliti ova dogadjanja ,i zlocin ,medjutim nemogu shvatiti bolesnike koji svoju sujetu hoce da izlijece na nesreci drugih.

 9. 0
  0

  Poštovana redakcijo IN4S
  kao vaš čitalac slobodan sam da vam uputim jednu molbu. Dakle, obzirom da ste u redovnoj komunikaciji sa Dr Adžićem, zamolio bih vas da ga zamolite da vam ostavi u redakciju portla kopiju knjige POLITICKA SUDJENJA U CRNOJ GORI 1920-1940, a meni dajte ž raćun ja ću platiti za istu. Nadam se brzom odgovoru

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here