Насловна Насловна Фељтон: Кад су вакат каљали инсани – некад и сад (VII дио)

Фељтон: Кад су вакат каљали инсани – некад и сад (VII дио)

12
ПОДИЈЕЛИ

jevrema-brkovica

Истина о Вранешу налази се у документима, а не у књижевности

Дијелу студије „Злочин у литератури и штампи“ посветићемо још само један осврт.
Одломак из „Монигрена“ Јеврема Брковића Шербо Растодер, такође, уноси као прилог.

„Никола Ђилас и његови православни крвожедни јуришници, 1924. године, за једну ноћ убили, заклали и одрли 386 муслимана у селу Шаховићима, на сјеверу Црне Горе“, записао је Брковић.

Јеврем Брковић даје прецизну бројку жртава – 386. И то у „селу Шаховићима“. Остало је нејасно да ли је Брковић мислио, па се није добро изразио, под „селом Шаховићи“ цијелу Вранешку долину.

Овај податак, међутим, даје и могућност да се закључи да је број убијених по Брковићу, ако је 386 само у селу Шаховићи, знатно већи јер се све дешава у цијелој Вранешкој долини, односно двије општине Шаховићи и Павино Поље, које броје десетине села.

Поред тога Брковић даје и податак који са собом носи тешку хипотеку, а то је да је за једну ноћ одрто 386 људи. Ако је то истина онда овај догађај мора да уђе у анале свјетског злочина.

Одакле Брковићу ови подаци?

Колико се може узети овај запис као вјеродостојан?

У трагању за истином о злом догађају у Вранешу 1924. сваки податак мора проћи кроз истраживачку анализу да би се могао узети као аргумент. Број недужних жртава у Вранешу још увијек није утврђен. Да би се у томе успјело морамо се ослањати на правилну методологију која ће нам омогућити да дођемо, ако не до тачног, онда бар до приближног броја страдалих.

vraneskadolina

У овој студији нема упита о изворима Јеврема Брковића.
Као прилог о томе колико се можемо ослонити на истинитост у литератури Јеврема Брковића навешћемо детаљ из осврта Марка Вешовића на Брковићев роман „Скотна вучица“:

„Василијев унутрашњи монолог почиње ријечима на 81. страни: „Стриче, владико, рецимо и господаре Сава, ти ноћас пловиш вапором ка Тријешћу: конташ како ћеш се с руском царицом срести“. На 82. страни каже: „И мене ћеш, стрико, потихо и као узгред опадати, жалити се на непослушног синовца и владику коадјутора. И о томе ноћас уз трештање мотора и шапутање морских таласа размишљаш“.

Два пасуса затим каже: „Стриче Сава, ја сам ноћас, док ти бродиш вапором Тријешћу, на Његушима одлучио да сјутра на Цетињу, смрћу казним једињка“. На 93. страни вели: „Стриче! Ви можда овог објутреног тренутка с вапора силазите и идете право у хотел Империјал“. На 150. страни аутор каже: „Кад је у Котор приспио вапор Адриатик, Саву је на пристаништу дочекао которски натпровидур“. Сјајна је лајтмотивска употреба вапора и моје сумње у Брицину величину коначно су распршене: ово штиво је написао генијалан романџија.

Шта је вапор? Пароброд. Ради се о талијанизму наве а вапор, буквално: брод на пару, у нас скраћеном у вапор. Енглез Џемс Ват, изумилац парне машине, у Соху код Бирмингема 1782. године основао је прву творницу парних стројева на свијету. Из Шпијуновог романа не може се знати тачно када је Сава путовао у Трст, али знамо да му је Василије био „коадјутор“, сувладар од 1750. до 1756.

Дакле, најмање 26 година прије но што је направљена прва парна машина на свијету, Потказивачев владика Сава возикао се паробродом Адриатик и све у шеснаест медитирао „уз трештање мотора и шапутање морских таласа“. Аферим, Брицо, живила ти кубура!“

Брковићеве литерарне податке Шербо Растодер ставља на значајно мјесто, у другом дијелу прилога своје студије, и то прије докумената, прије приказа у штампи, прије поглавља о избјеглицама из Вранеша у ком се налазе документа – доступни спискови, и прије сагледавања биографија личности које се повезују са историјским догађајем.

12 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  ovaj sa slike nikad nije rekao po imenu ko ga je preko PROKLETIJA odveo do mora a onda u ZG, a kad se vratio sa sinom da li su preslice bile sve na broj

  • 0
   0

   Vesna, jel misliš da je ovaj portal rezervisan za sprdnju i ironiju i da ovdje nije mjesto za pristojan komentar? Probaj sasatavit bilo koji komentar koji neće ličet na dosjetku. Dosjetke nijesu interesantne, interesantno je tvoje mišljenje o nečemu. Dosjetkom se ništa ne postiže. No nijesi ti sama u takvom načinu komentarisana. Skoro 70% komentatora se javlja ovako u obliku dosjetke ili ironije, a to nije baš pozitivno. Razmisli malo.

 2. 0
  0

  Autoru feljtona je u svih ovih 7 nastavaka isključivo stalo da dokaže nekompetentnost svega onoga što je rečeno u feljtonu Š.Rastodera o tom zločinu. Ljuti se na one koji su o tome pisali na literaran način i to mu je kao dokaz da je veliki znak pitanja je li se uopšte to dogodilo! U suštini komentator svega toga kompletno nastoji da tome događaju ospori bilo kakvu ozbiljnost već o svemu piše ironično satiričkom metodom. Veličina te nesreće koja se sručila na Šahoviće u organizaciji činovnika kraljevine SHS u Bijelom Polju, načelnika sreza Nikodima Cemovića i bjelopoljskog poglavara Laza Bogičevića i njihove žandrmerije. Bilo bi mnogo ozbiljnije da tim dokazima o zločinu suprotstavi svoje argumente kao dokaz da nije bilo tako, ali on ih jednostavno nema; i to baš nikakvih: ni za ni protiv. Očigledno umjesto bilo kakvog dokaza ili argumenta lakše mu je literarne pristupe tom problemu karikirat i u literaturi tražit stroge istorijske dokaze i činjenice ne shvatajući da je to prije svega problem istoričara i drugih naučnih pristupa. Pravilno bi se bilo zapitat zašto je tako malo pisanih tragova o svemu tome i zašto su o tome decenijama ćutali čak i muslimani Bijelog Polja. Ja razlog čini mi se znam, ali o tome neću sad jer čekam da se makar neko od čitalaca portala objektivno i bez bilo kakve ostrašćenosti osvrne na to.

  • 0
   0

   Mijomire, citao sam svih sedam nastavaka i koliko sam mogao da zapamtim da je stav u ovom feljtonu da se zlocin dogodio i da su stradale neduzne zrtve, ali da bi se doslo do istine nije dobar ovaj Serbov nacin. Ako autor ukazuje na greske u knjizi mozda ce u nekom od sledecih nastavka ponuditi i neke dokaze. Ajde da budemo strpljivi, pa ako od toga ne bude nista onda si u pravu i ja cu ti se pridruziti. Ja nisam istoricar ali sam procitao dosta knjiga koje su napisali istoricari i da budem iskren ni u jednoj nisam naisao da se citiraju knjizevna djela. O ovom događaju u Šahovicima malo znam, ali me interesuje jer sam porijeklom iz Bijelog Polja. Zato i pratim feljton. Mislim da treba da uvazimo razlicita misljenja i stavove ali samo ako su potkrijepljeni dokazima. Ja licno cu sacekati sledece nastavke da vidim da li ce ih biti.

 3. 0
  0

  Montenegrini pogusavaju da odbrane Oca nacije,pa tako i Oca istorije,bilo koji argument zasnovan na necijenm naucnom misljenju i citiranje istoga za njih je budalastina.
  Zasto se javljate da nam vi to kao pojasnite,kada ima toliko portala novina radio i tv stanica koje vam stoje na raspolaganju.
  Ostavite nas Srbe u nasim „zabludama ,mi se vama ne mijesamo u vasim „istinama“.
  Gdje god mozete dojete da se pomokrite ,to je vas znak raspoznavnja,znak koji je svojstven samo zivotinjskom svijetu,mozda vam je to nasledje ,koje ste u kuci dobili,pa po onom vasem cuvenom Eviva,kao znak nekoj novoj kulturi i civilizaciji nijeste svjesni svoga primitivnog ponasanja,ali i ta civilizacija kojoj hocete da pripadate(eviva)imala je i ima kulturu,nazalost u svom odrastanju i vaspitanj ste to preskocili i nastavljate vasu nesretnu pricu samo vama znanu.

 4. 0
  0

  Ne moš znat koliko je ko glup dok ne progovori. Evo ova gromada sa imenom „Cetinje“ pobuni se što se na ovom portalu javlja još ko a ne samo njegovi urđenici! On je siromah ovaj prostor zapišao još odavno i koristi ga, ne za komentarisanje već za istresanje svoga duševnog smeća! On nas čak upućuje đe treba da se javljamo da mu ne remetimo zapišani prostor, kaže imate još portala, novina,radio i tv stanica, samo što ne zaplače što smo mu zauzeli prostor na IN4S. On ne može da shvati da je ovo savremen portal otvoren za razna mišljenja a ne samo za njegovo urođeničko! Još dodaje: ostavite nas Srbe… i upoređuje nas sa životinjskim svijeto? Hoće vjerovatno da kaže da se on ne ponaša kao životinja, tj ne zapišava svoj prostor na ovom portalu?! Svaki njegov komentar je obično duševno smeće jer on umjesto bilo kakvih argumenata koristi samo i isključivo bacanje blata na one koji mu se ne dopadaju. Čak je uobrazio da su svi Srbi kao on? Bruka, Cetinjanine, bruka! Budi bre čovjek i ako si Srbin, što bi rekao pokojni patrijarh Pavle.

 5. 0
  0

  providno kao i uvjek,od koga je nemoze se vis ni ocekivati,sve sto vi napisah stoji i dalje,sa svima imate problema jedino sa samim sobom nemate,za taj problem ne mozete naci ovdje odgovr,posjetite neki dugo portal,koji se bavi i tim temama.
  Nisu svi Srbi kao ja nedao ni Bog,eto Djlas je Srbin pa nije kao ja,eto i Jevrem je Srbin pa nije kao ja,i koliko jos licnosti koji su Srbi,ja sa tim nemam nikakvih problema,ni sa drzavama koje su bile ni prije ni kasnije .
  Srbi su siroki i kompleksan pojam da bi ga ti shvatio,ponavljam tvoj problem je druge prirode,od daltoniste do zakecenja na svim organima,ali bice i to prevazidjeno kad rijesisi svoj najvaznije problem koji te stalno opsijeda ,a koji vjerovatno nema nikavih dodirnih tacaka u tvom zivotu danas ali te ipak proganja.

 6. 0
  0

  Ovaj Brkovic, i njemu slicni, sluze kao pouka za SANU- primite sve „crnogorce“ koje prizeljkuju clanstvo, ili ce ih zagrebacki nacisti sponzorisati i od njih napraviti „intelektualce“ i ustase do groba.

 7. 0
  0

  Svako ko se poziva na Brkovica jos gori je od njega. Uzeti ovo,uzdrzacu se od kvalifikacija,za izvor kojim se potkrepljuje istinitost bilo cega pravo je licimjere. Neko pred cijim ocima je ubijen jedan covjek koji je stito njegov zivot a taj se pravio da nije vidjeo nista i cutao kao p…. takav nekome da bude uzor pravicnosti i istinoljublja.Nevjerovatno. Kakvi su oni na koje se poziva takva mu je i knjga.

 8. 0
  0

  Ponekad mi je ove Montenegrine zao jer moraju da brane nesrecnog Jevrema. Naravno, Jevrem nije sam. Oni imaju i dr. Miska po kome je Julije Cezar istrebitelj hriscana. Interesantno je da Jevrem u svom knjizevnom nadahnucu nigdje nije obradio pseca groblja zbog kojih njegovog rodjaka (ili strica) Sava svojevremeno nazvase psecim Poncije Pilatom.
  Sto se tice kompetentnosti Rastoderovih istorijskih istorijskih traktata, nije potrebno biti profesionalni istoricar da bi ste uocili pristup koji nema veze sa naucnom metodom. Autor ovog serijala, cak i u slucaju da ne posjeduje relevantne podatke o ovom tragicnom dogadjaju ( kojeg ocigledno ne negira) ima pravo da kritikuje nenaucni i proizvoljni pristup u Rastoderovoj knjizi. Mislim da je to neophodno, jer postoji jos dogadjaja (Kunovo Prisoje napr.) koji cekaju na hladnu, naucnu obradu da se jednom te stvari rasciste za sva vremena.

 9. 0
  0

  Istoricar mora da se drzi istorijskih dokumenata i da na osnovu dokumenata pise, a ne na osnovu romana ili drugih literarnih radova,sto radi Serbo i ovi drugi kvaziistoricari. Jevrem nece da pise o Savi Brkovicu ali ce da izmislja sto se desilo od 1918 do 1941. A zaista ni SERBO ni JEVREM nijesu vrijedni komentara jer su oni sasvim drugacije pisali i sasvim se drugacije ponasali prije 1990.g. Jeverm je u Beogradu vazio za srbskog ultranacionalistu a Serbo je u svojoj knjizi o podgorickoj skupstini napisao: a i kud bi Crba Gora no sa Srbijom.Oni su svojim pisanjima i izjavama sami sebe demantovali,te nije potrebno da i mi to radimo i trosimo vrijeme bez potrebno.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here