Насловна Политика ФБиХ: Срба нема ни за Дом народа

ФБиХ: Срба нема ни за Дом народа

0
ПОДИЈЕЛИ

Кaо конститутивни народ у Босни и Херцеговини, Срби су етнички очишћени у Федерацији БиХ! То показују прелиминарни резултати последњег пописа становништва, према којима од предратних 500.000 Срба или 17,6 одсто, данас у том ентитету живи само нешто више од 90.000, или око четири одсто. Да је Срба у Федерацији све мање показује и немогућност конституисања власти у ФБиХ, јер све партије заједно не могу да скупе 17 Срба, колико је потребно да би се попунио Дом народа Федерације БиХ!

arm bih

На овај податак упозорио је и посланик СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић, који је очекивао да ће овај податак узбуркати домаћу и међународну јавност, али то је изостало.

„Ова ситуација указује да у Федерацији БиХ нема једног конститутивног народа, да су Срби етнички очишћени из овог ентитета и да је то суштина проблема конституисања власти у Федерацији“, рекао је Шпирић.

Да је проблем евидентан показао је јуче, нови, неуспешни наставак конститутивне седнице Дома народа Парламента ФБиХ, кад је поново одложен избор председника и потпредседника Федерације, јер једноставно нема предлога за избор српског потпредседника!

Није изабран ни потпредседник Парламента Федерације БиХ из реда српског народа, иако су у међувремену изабрани председник и потпредседник Парламента Федерације БиХ из реда бошњачког и хрватског народа.

Српски представници напомињу да је ово потпуно нелегитимно.

На нелегитимност избора институција у Федерацији БиХ упозорава и председник Централне изборне комисије БиХ Стјепан Микић, који истиче да конститутивну седницу Дома народа Парламента Федерације БиХ није ни требало сазивати и одржавати без избора свих делегата из реда српског народа, како то прописује закон.

Законске одредбе јасно прописују да нема конституисања Дома народа Парламента ФБиХ, док се не изврши избор свих делегата у свих десет кантона. Одредбе Пословника Дома народа Парламента ФБиХ у којима стоји колико је потребно делегата за већину односе се на функционисање Дома, а не на његово конституисање. Закон има примат у односу на Пословник и треба да се поштује“, појаснио је Микић.

Он је навео како Централна изборна комисија БиХ „неће потврдити резултате избора делегата, све док се они не одрже у свим кантонима у Федерацији БиХ“.

Наиме, избори су до сада одржани у пет кантона, а у пет нису.

Клуб српског народа неће бити могуће изабрати, јер недостаје чак четири од 17 делегата Срба, зато што међу изабраним кандидатима у скупштинама кантона у Федерацији БиХ нема довољан број заступника из тог народа. Да недостаје један делегат из српског народа било је познато одмах након општих избора, а број се повећао за три након што је ЦИК БиХ донео три одлуке о одбијању овере кандидатских листи из реда српског народа за Дом народа из Скупштине Кантона Сарајево, јер су предложени кандидати Расим Смајић, Харис Плехо и Нермин Бјелак, који су се сада изјаснили као Срби (!?) на општим изборима 2010. или локалним 2012. имали другачије национално изјашњење. Тиме се број недостајућих делегата српског народа повећао на четири.

Само троје Срба из партија из РС

У Дом народа Парламента Федерације БиХ бира се по 17 делегата из реда три конститутивна народа у БиХ – Бошњака, Хрвата и Срба, као и седам делегата из реда осталих народа.

Сви делегати до сада су изабрани, осим четири српска. Осим тога, међу 13 изабраних српских делегата само су три из партије која седиште има у Српској и то из СНСД (Миле Марчета, Славиша Михајловић и Драго Пузигаћа).

Остали делегати су из партија које седиште имају у Федерацији БиХ, а чак пет „српских“ делегата је из СДП БиХ! Српски делегати у Федерацији БиХ долазе још и из маргиналних федералних странака, као што су Наша странка (Предраг Којовић), Либералне странке (Далиборка Миловић) и Народне странке „Радом за бољитак“ (Слободан Томић).

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here